Trump gaat een spektakel maken van zijn gezondheid

14 september 2016Leestijd: 2 minuten
Dr Oz neemt het medisch onderzoek van Trump onder de loep - bron:AFP

Dat het niet helemaal goed gaat met Hillary Clinton is de afgelopen dagen wel duidelijk geworden. Maar hoe staat het ervoor met de gezondheid van haar Republikeinse rivaal Donald Trump, met zijn 70 jaar toch ook niet de jongste meer.

Nadat Clinton (68) onwel werd op de 9/11-herdenking en een longontsteking bleek te hebben, wenste Trump haar van harte beterschap. Nee, hier wordt verder geen punt van gemaakt, liet zijn campagneteam doorschemeren.

Slinks een ferme klap uitdelen

Maar komende woensdag kan de Republikein op een slinkse manier toch een ferme klap uitdelen aan zijn wankelende opponent. Op die dag presenteert hij de resultaten van een medisch onderzoek, op zender, in de show van tv-dokter Mehmet Oz. De Amerikaanse kiezer kan vervolgens op donderdag vernemen of Trump wel fit genoeg is om president te zijn. Het is een belangrijk punt: niemand wil natuurlijk een leider die niet tegen een stootje kan. Een politicus die kwakkelt met zijn gezondheid geeft geen goed beeld.

Establishment zat verkeerd met het blindelings volgen van Clinton. Zij neemt een loopje met de waarheid, schrijft Afshin Ellian >
Foto www.marcobakker.com

De dokter – volgens The New York Times een aanhanger van de Republikeinen met een enorme schare publiek – zegt tegen Fox News dat Trump ‘verrast zal zijn’ wanneer hij de uitkomst hoort. Dr. Oz – ooit beroemd gemaakt door Oprah Winfrey – zweert dat de presidentskandidaat van tevoren niet op de hoogte wordt gebracht. Maar tegelijkertijd hoeft Trump ook geen vragen te beantwoorden die hij niet wil beantwoorden. En passant zal de vastgoedmagnaat zijn ideeën met betrekking tot de gezondheidszorg ontvouwen.

Het campagneteam van Trump meldt woensdagmiddag echter dat de resultaten van het medische onderzoek ‘in de loop van de week’ pas worden bekendgemaakt. Wel spreekt hij met Dr. Oz over zijn plannen voor de gezondheidszorg, onder meer hoe hij van plan is het Zika-virus te bestrijden en nieuw beleid voor kindergezondheidszorg. Ook zijn dochter Ivanka schuift aan bij de talkshow van Dr. Oz.

Geheimzinnigheid en gedraai

Clinton probeerde eerder deze week de opschudding over haar ziekte wat te ontzenuwen. Ja, gaf ze toe, ik heb het advies van de arts in de wind geslagen. ‘ik dacht dat het allemaal wel meeviel.’ Het gaat alweer een stuk beter met mij, zei ze monter. Ook haar man, oud-president Bill Clinton, moest eraan te pas komen. Ze is wel eens vaker ziek, zei hij, maar desondanks werkt ze altijd stug door.

Haar geheimzinnigheid en gedraai heeft intussen de geruchtenstroom flink op gang gebracht. Is het wel een longontsteking? Is er niets veel ernstigers aan de hand? Misschien heeft ze wel Parkinson, klinkt het her en der. Of is ze vergiftigd door Vladimir Poetin, in een soort kwaad verbond met Trump – zoals een Amerikaanse topdokter beweerde?