buitenland

Veto verworpen: ‘9/11-nabestaanden mogen Saudi-Arabië aanklagen’

29 september 2016

Het Amerikaanse congres gaat tegen het veto in van president Barack Obama. De leden van het Huis van Afgevaardigden willen dat nabestaanden van de 9/11-ramp, de regering van Saudi-Arabië kunnen aanklagen.

De regering zou de terreurgroep Al Qa’ida financieel en logistiek hebben gesteund. Volgens Obama is het ‘zeer schadelijk voor Amerikaanse nationale belangen’ als de nabestaanden de regering hiervoor kunnen aanklagen.

Enorme meerderheid in congres en senaat

348 leden van het Huis van Afgevaardigden stemden tegen het veto van Obama, met 77 stemmen voor. In de senaat kreeg Obama nog meer tegenstand: 97 senatoren stemden tegen het ‘nee’ van Obama, terwijl hij alleen steun kreeg van de Democraat Harry Reid.

Mandatory Credit: CHARLES SYKES / Rex Features Ltd. AFTERMATH OF TERRORIST ATTACKS ON WORLD TRADE CENTRE AFTERMATH OF TERRORIST ATTACKS ON WORLD TRADE CENTRE, NEW YORK, AMERICA - 11 SEP 2001 AMERICA ATTACK TERRORISM TERRORIST CRIME SUICIDE HIJACK HIJACKING AIRCRAFT CRASH DESTRUCTION WTC TWIN TOWERS COLLAPSING DISASTER CENTER 11TH SEPT SEPTEMBER 9/11Vijftien jaar na 9/11: wat terreur met ons doet

Het gaat om het wetsvoorstel Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA). Obama verzet zich tegen deze wet, omdat het op de lange termijn slecht zou zijn voor de Verenigde Staten. Voor het eerst in zijn presidentschap, dat nu al bijna acht jaar duurt, heeft het congres een veto van Obama verworpen. Het wordt dan ook gezien als een enorme nederlaag voor de Amerikaans president.

‘Ik leef echt mee met de families van de slachtoffers van deze terreuraanslagen, die onwijs hebben gerouwd en geleden,’ aldus Obama. Ik respecteer het verlangen van deze families dan ook om gerechtigheid te krijgen en ik ben zeer betrokken en wil ze helpen. Maar deze wet zou het aanklagen legaal maken van landen die helemaal niet betrokken zouden zijn bij de aanslagen.’

Saudi-Arabië betrokken?

In mei werden de verdenkingen dat de Saudische regering zou zijn betrokken bij de aanslagen van 9/11 een stuk concreter. Een lid van de onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen zei toen zeker te weten van leden van de regering Al Qa’ida hebben gesteund. Volgens de Republikein John Lehman was er ‘zeer veel steun voor de vliegtuigkapers, en sommige steun kwam vanuit de Saudische overheid.

Het zou niet gaan om de koninklijke familie of de hoogste politieke leiders die direct betrokken zijn bij de plannen voor de aanslagen. Volgens Lehman zijn er wel zeker vijf vertegenwoordigers van de overheid die een rol speelden in het netwerk van Al-Qa’ida. Vijftien van de aanslagplegers waren Saudi’s, twee van hen verbleven maandenlang legaal in de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.