#Brexit

Brexit hoeft geen twee jaar te duren, zegt optimistische Johnson

22 september 2016

Het Brexit-proces hoeft geen twee jaar te duren. Artikel 50 kan begin 2017 al ingeroepen worden.

Voor de onderhandelingen staat twee jaar, maar zo lang hoeft het allemaal niet te duren, zegt de kersverse Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson in een interview met Sky News in New York.

Britten hopen op vrije handel met EU

Hij verwacht dat Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon begin 2017 al zal worden ingeroepen. Wanneer dat gebeurt, heeft de Europese Raad twee jaar om tot een overeenkomst met de Britten te komen over de termijnen van het vertrek uit de Europese Unie. Daar kan nog extra tijd bij komen, in overleg met de andere 27 EU-lidstaten.

Die tijd is volgens Johnson waarschijnlijk niet nodig. ‘We gaan de vruchten plukken van de kansen die de vrije handel met onze EU-vrienden ons biedt. Wij kopen niet alleen meer Duitse auto’s dan iedereen anders, we drinken ook meer Italiaanse wijn. Dat gaan ze echt niet op het spel zetten,’ aldus een optimistische Johnson.

Versoepeling vrije verkeer met niet-EU-lidstaten

Johnson laat zich niet concreet uit over de voorwaarden die de Britten willen stellen, maar hint wel naar mogelijke versoepeling van het vrije verkeer van personen voor bepaalde niet-EU-lidstaten. Bepaalde landen, zoals India, kijken reikhalzend uit naar het vertrek van de Britten uit de EU, omdat dat mogelijke opties opent voor handel.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zei afgelopen vrijdag al na de EU-top in Bratislava dat de Britse premier Theresa May Artikel 50 in januari of februari van volgend jaar wil inroepen. Het Britse Downing Street reageerde later enigszins terughoudend en verklaarde dat deze lezing slechts ‘zijn interpretatie’ van de bijeenkomst was. Nu bevestigt Johnson het dus toch.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.