buitenland

Assad uren voor wapenstilstand: wij gaan heel Syrië heroveren

12 september 2016Leestijd: 2 minuten

Amerika en Rusland kijken gespannen naar de situatie in Syrië, waar met zonsondergang een wapenstilstand moet ingaan. Syrische rebellengroepen zijn sceptisch, terwijl de Syrische president Bashar al-Assad volhoudt dat hij heel Syrië wil heroveren.

‘De staat is vastberaden om alle gebieden van de terroristen terug te nemen en het land opnieuw op te bouwen,’ zei Assad maandag in een buitenwijk van Damascus, uren voordat de wapenstilstand ingaat.

De Syrische regering vecht, met de steun van Rusland en Iran, momenteel tegen zowel Islamitische Staat (IS) als tegen verscheidene rebellengroepen. Zondag vielen bij gevechten tussen de rebellen en het regime nog honderd doden. Die strijd ‘gaat zonder aarzelen door’, aldus Assad.

Alleen strijd tegen IS is geoorloofd
De wapenstilstand bepaalt dat het regime en gematigde rebellen de wapens een week dagen lang neer moeten leggen: alleen de strijd tegen IS mag worden voortgezet. Door de wapenstilstand moet het mogelijk worden voor humanitaire hulpgroepen om mensen in getroffen gebieden te helpen.

Het akkoord komt voort uit onderhandelingen tussen Amerika en Rusland, en wordt officieel gesteund door het Syrische leger. Als de wapenstilstand standhoudt, willen de twee grootmachten samen de strijd aangaan met IS. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov sprak vrijdag van een ‘keerpunt’ in de vijf jaar durende oorlog.

Ook vraagtekens bij bereidheid van rebellen
De laatste uitspraken van Assad zorgen echter voor cynisme bij de rebellen. Het Vrije Syrische Leger schreef een brief naar Washington waarin wordt gewaarschuwd dat de wapenstilstand de positie van Assad zal versterken. Ook vinden de rebellen dat er niet genoeg is nagedacht over wat moet gebeuren als de afspraken niet worden nageleefd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
De terreurorganisatie Ahrar al-Sham, geallieerd met het voormalige al-Nusra, sprak zich zondagavond in fellere bewoordingen uit tegen de wapenstilstand. ‘Na jarenlang leed kunnen we niet akkoord gaan met halve oplossingen.’

Andere groepen hebben het plan om de wapens neer te leggen wel omarmd. De door Amerika gesteunde YPG, een Koerdische beweging, heeft beloofd zich aan het akkoord te houden. YPG heeft vooral veel macht in het noorden van Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.