buitenland

Bestand Syrië verlengd, maar deze gevaren liggen op de loer

15 september 2016Leestijd: 2 minuten

De wapenstilstand in Syrië houdt vooralsnog wonderwel stand. Sterker, het bestand is gisteren nog eens met 48 uur verlengd. Goed nieuws, maar er zijn zeker ook zaken die het broze akkoord tussen Rusland en Amerika bedreigen. Een overzicht.

Dit kan wel eens keerpunt zijn in de Syrische oorlog, zegt VN-gezant Staffan de Mistura. Het geweld in het land is de afgelopen dagen, nadat het bestand maandagavond na zonsondergang inging, sterk afgenomen. De wapens tussen de strijdende partijen lijken te zwijgen.

Burgerdoden worden er niet meer gemeld. Het optimisme van de gezant voor Syrië heeft vooral te maken met de Russisch-Amerikaanse toenadering, die de deal immers mogelijk maakte. Bijzonder: Moskou steunt immers Bashar-al-Assad, en Washington geeft juist veel steun aan zijn tegenstanders. Er zijn nog wel wat haken en ogen aan het bejubelde akkoord dat nu op tafel ligt.

Aleppo wacht nog op hulp

Aan de Turkse grens staat nog altijd een hulpkonvooi klaar om te worden toegelaten tot Syrië. Met de levensmiddelen kunnen honderdduizenden mensen worden geholpen, zoals in de eertijds belegerde stad Aleppo. Maar het is wachten op het Syrische bewind voor toestemming. Tot dusver geeft Damascus geen krimp. De Verenigde Naties en Rusland oefenen druk uit op Assad. De weg naar Aleppo is nog niet vrijgegeven, omdat de partijen die elkaar eerst de tent uitvochten, de weg naar de stad maar niet willen vrijgeven.

Verdeeldheid binnen de Amerikaanse regering…

Als het bestand standhoudt, kan het wel eens het startschot zijn van gezamenlijke luchtaanvallen. Maar Washington zou intern diep verdeeld zijn hierover. John Kerry lijkt publiekelijk dik tevreden met de deal, maar privé is hij heel wat sceptischer. Dat schrijft althans de BBC. Het Pentagon en de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zouden al helemaal flink twijfelen. Ze vinden de strategische en tactische verschillen tussen Rusland en de Verenigde Staten simpelweg te groot.

…terwijl Rusland Amerika beschuldigt

Op zijn beurt zegt het Russische ministerie van Defensie dat de Amerikanen hun deel van de afspraken niet nakomen. Het was de bedoeling dat eenheden van de ‘gematigde’ oppositie zich los zouden maken van ‘terroristische’ groepen. Volgens Rusland zijn woongebieden van burgers bestookt door rebelleneenheden ‘die onder controle staan van Amerika’. Dat land erkent dat het bestand verre van perfect is. ‘Het bestand is inderdaad over en weer geschonden,’ zegt Mark Toner, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.