buitenland

‘Als nieuwe migratiecrisis uitbreekt, ontstaat conflict in Europa’

07 september 2016Leestijd: 2 minuten

Tijdens de migratiecrisis van het afgelopen jaar werd Slovenië als ‘doorvoerland’ geconfronteerd met een enorme stroom migranten. Die crisis heeft gezorgd voor spanningen tussen lidstaten van de Europese Unie, en als er nog een uitbreekt, kan zelfs een gewelddadig conflict ontstaan.

2016-03-18 09:35:42 Workers attach barbed wire to a border fence to prevent illegal crossings by migrants at the Bulgarian-Turkish border near the Bulgarian village of Shtit on March 18, 2016. EU leaders approved a controversial deal with Turkey to curb the huge flow of asylum seekers to Europe, with all migrants arriving in Greece from March 13, 2016 to be sent back. / AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFFOfficieel is de Balkanroute voor migranten gesloten. Toch komen ze nog dagelijks aan in Servië, nu via Bulgarije. Zo profiteren mensensmokkelaars

Dat zijn de woorden van Miro Cerar, de premier van Slovenië. Al vanaf oktober 2015 heeft Slovenië te maken met de migrantenstroom. In maart dit jaar kondigde het land aan, net als veel andere Balkan-landen, de grenzen dicht te gooien.

Slovenië niet voorbereid op nieuwe crisis

Naar eigen zeggen is Cerar trots op de manier waarop Slovenië is omgegaan met de migratiecrisis. In een interview met de Duitse krant Die Welt geeft hij aan dat het opvangen van de migranten een veel vergt van Slovenië, en dat een land nog zo’n crisis niet meer aan zou kunnen.

Sterker nog, als er weer een enorme migratiegolf plaats zal hebben, en Europa te maken heeft met een nieuwe crisis, zal volgens Cerar een conflict uitbreken. ‘Als de Balkanroute weer wordt geopend, zou een conflict uitbreken in Centraal-Europa en de Westelijke Balkan. Als er te veel illegale migranten komen, sluiten alle landen hun grenzen en dat leidt tot ruzies.’

Buitengrenzen bewaken

Het sluiten van de grenzen voor illegale migranten betekent volgens Cerar namelijk niet dat het land geen migranten meer op zou nemen. Dat zou moeten gaan volgens Europese herverdeling. De EU heeft volgens het staatshoofd overigens de verantwoordelijkheid conflicten, verval en desintegratie te voorkomen: ‘We moeten nu de buitengrenzen gaan bewaken. De EU moet alles in het werk zetten om de Balkan en Schengen te beschermen tegen deze crises.’

Cerar heeft al eerder uitgehaald naar het Europese beleid. Eind augustus zei de Sloveen dat de ‘EU uit elkaar zal vallen’ als het continent weer wordt geconfronteerd met een migratiegolf. De bewindsman beweert dat het opendeurbeleid van Angela Merkel ‘geen oplossing is voor het migrantenprobleem’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.