Zo spreekt Erdogan volk toe tijdens miljoenenbijeenkomst

08 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Bij de bijeenkomst waren volgens schattingen van de regering meer dan 5 miljoen mensen aanwezig - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan leidde zondag een massale bijeenkomst om te tonen dat Turkije, ondanks de mislukte staatsgreep en de kritiek vanuit het Westen op de zuiveringen, nog altijd een grootmacht is. ‘De mislukte staatsgreep wordt een mijlpaal in de geschiedenis van een sterker Turkije’.

De enorme bijeenkomst, de zogenoemde Rally van de Democratie en de Martelaren, werd gehouden op het evenemententerrein Yenikapi, in het zuiden van de stad Istanbul.

Oppositie was er ook bij

Op beeldmateriaal is te zien hoe zeeën van mensen met Turkse vlaggen luisteren naar de woorden van Erdogan. Op spandoeken staan teksten als ‘U bent een godsgeschenk, Erdogan’ en ‘Beveel ons te sterven, en wij doen het’. Ook was het de eerste keer in de afgelopen decennia dat Turkse oppositieleiders meedoen met een demonstratie van de regering. Alleen de Koerdische HDP-partij was opnieuw niet uitgenodigd, iets dat ook al eerder voorkwam bij  gesprekken over de mislukte coup.

Volgens cijfers van de Turkse regering, waren er meer dan 5 miljoen mensen aanwezig bij de bijeenkomst, die tevens live werd uitgezonden via verschillende staatsomroepen.

2016-08-07 19:00:11 epa05462782 A handout picture provided by Turkish President Press office shows, people wave Turkish flags and picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a rally to protest the failed coup attempt on 15 July 2016 and mourn the 240 killed people including civilians, policemen, and soldiers, in Istanbul, Turkey, 07 August 2016. Thousands of people attended a massive democracy rally in Istanbul to protest the 15 th coup attempt. The president, prime minister, main opposition head and the leader of the country’s foremost nationalist party joined the rally. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Een impressie van de mensenmassa in Istanbul – Foto: EPA

‘Die nacht wreven onze vijanden in hun handen in afwachting van de val van Turkije, maar wij werden de volgen ochtend wakker met het ongelukkige besef dat alles vanaf nu moeilijker voor ze zal worden’ zei Erdogan over de couppoging.

‘Vanaf dit moment, zullen we heel zorgvuldig onderzoeken wie we onder ons hebben. We zullen kijken wie we in het leger hebben, wie we in de rechterlijke macht hebben, en anderen de deur wijzen,’ zei hij, verwijzend naar de grootschalige zuiveringen van de afgelopen weken.

Erdogan verwerpt kritiek

Erdogan geeft de islamitische prediker Fethullah Gulen de schuld van de mislukte staatsgreep. Aanhangers van de gulenbeweging worden de afgelopen weken dan ook systematisch verwijderd uit het staatsapparaat, het onderwijs, de rechterlijke macht, de media en het bedrijfsleven. Turkije wil dat de Verenigde Staten, waar Gulen woont, hem uitlevert, maar de Amerikanen zeggen eerste hard bewijs te willen dat hij strafbare feiten heeft gepleegd.

De Turkse president zei eerder tevens dat hij de herinvoering van de doodstraf zou goedkeuren, als er een parlementaire meerderheid voor komt. Verschillende EU-leiders hebben daar kritisch op gereageerd. Zo zei de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern al dat wat hem betreft gesprekken over Turkse toetreding tot de EU moeten stoppen. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei eerder dat de herinvoering van de doodstraf voor hem ‘de druppel’ zou zijn.

Ook zondag deed Erdogan laconiek over de Europese kritiek. ‘Veel andere landen ter wereld hebben ook de doodstraf,’ zei hij.