buitenland

Wordt dit de nieuwe route voor migranten naar Duitsland?

24 augustus 2016

Nu Duitsland besluit de grenscontroles bij de grens met Oostenrijk heeft aangescherpt, dient zich een nieuw probleem aan. Via de grens met Polen komen hoge aantallen illegale migranten binnen.

‘De veiligheidssituatie bij de Duits-Poolse grens is ernstig,’ zegt Ernst Walter, hoofd van de Duitse federale politiebond, tegen Politico. Volgens hem kunnen er elke dag ‘honderden of duizenden illegalen’ via Polen Duitsland binnenkomen, ‘met mogelijk terroristen onder hen’. ‘We hebben geen idee wat daar gebeurt,’ aldus Walter.

Vooral Tsjetsjenen reizen via Polen

En dat terwijl de Duitsers woensdag ook een nieuw veiligheidsplan presenteerden om terrorisme tegen te gaan, waarin de bevolking onder meer wordt geadviseerd om een voedselvoorraad aan te maken.

Het probleem lijkt daarmee alleen maar te zijn opgeschoven. De Balkan-route, die via Oostenrijk en het zuiden van Duitsland liep, werd eerder succesvol afgesneden. Maar volgens cijfers van de Duitse politie neemt het aantal migranten dat via Polen het land binnenkomt dus toe. Het zou daar voornamelijk gaan om migranten uit Tsjetsjenië.

Die zouden vooral gebruikmaken van de snelweg tussen Warschau en Berlijn. De migratiestroom bestond al langer, maar is door de enorme toestroom via de Balkanroute aan de meeste aandacht ontsnapt. Het afgelopen jaar zou de migratiestroom via Polen bovendien gestabiliseerd zijn.

Ongecontroleerde grens

Migranten komen daar via Wit-Rusland en de Poolse stad Terespol de Schengenzone binnen, en vragen daar asiel aan (of niet). De grens tussen Duitsland en Polen valt sinds 2007 ook onder het Schengenakkoord, en er zijn geen officiële cijfers over hoeveel mensen er daar de grens overgaan.

‘We hebben geen idee of ze in Duitsland blijven of ook naar andere landen gaan,’ zegt een andere bron binnen de politie. Wel zou het aantal Russen – Tsjetsjenen hebben de Russische nationaliteit en worden in Duitsland als zodanig geregistreerd –  dat officieel asiel aanvraagt dit jaar alleen al verzesvoudigd zijn. In januari vroegen 307 Russen asiel aan in Duitsland, en in juni waren dat er 1.835, volgens het Duitse Federale Bureau voor Migratie.

Hoewel de grens tussen Polen en Duitsland onder Schengen valt, mogen politieagenten daar reizigers wel staande houden en controleren. In de praktijk gebeurt dit echter bijna niet meer, doordat veel agenten zijn verplaatst naar de grens met Oostenrijk en grote vliegvelden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.