Voeren Britse speciale eenheden nu ook grondoorlog tegen IS?

09 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Er is beeldmateriaal opgedoken van Britse special forces op de grond in Syrië. Foto’s laten een rij van Thalab patrouillewagens zien vlakbij een kamp van het Nieuwe Syrische Leger, een deel van de ‘gematigde oppositie’.

Het beeldmateriaal is in juni geschoten en kwam als eerste in handen van BBC.

Defensief

De wagens patrouilleren bij een kamp van het Nieuwe Syrische Leger vlakbij de Syrische grens met Irak, na een aanval van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens ooggetuigen waren de troepen daar voor defensieve doeleinden. Wel dragen de soldaten onder meer machinegeweren en scherpschuttersgeweren, waarschijnlijk om nieuwe aanvallen van IS te kunnen beantwoorden.

Een woordvoerder van het Nieuwe Syrische Leger wil niet ingaan op de foto’s, maar geeft wel aan hulp te ontvangen van de Britse speciale eenheden. Volgens hem zou dat gaan om trainingen, die ook door de Amerikanen worden gegeven. Ook het Britse ministerie van Defensie weigert te reageren op de beelden, aldus BBC.

IS maakt rebellen belachelijk in video

Het Nieuwe Syrische Leger bestaat voor het grootste gedeelte uit rekruten uit de provincie Deir Al-Zor. Onlangs probeerden de rebellen een toevoerroute van IS langs de Iraaks-Syrische grens af te snijden, maar slaagden daar niet in.

Vervolgens publiceerde IS een nieuwe propaganda-video waarin de rebellenmilitie belachelijk werd gemaakt. Ook werd materieel van hen gestolen en vier strijders gedood. In de video is te zien hoe een van de gevangengenomen strijders wordt onthoofd.

Opvallend detail is dat IS in de video ook beelden laat zien van trainingssessies door westerse troepen, wat betekent dat de terroristen hier blijkbaar zicht op hebben gehad. Mogelijk worden Britse speciale troepen er dus op afgestuurd om de rebellen uit de brand te helpen.