Turkije wil gespannen relatie met Rusland ‘resetten’

08 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Turkse jongeren wonen een manifestatie bij voor Erdogan en tegen de coup - bron:EPA

Alles moet definitief koek en ei zijn na dinsdag, de dag waarop president Vladimir Poetin (Rusland) en Recep Tayyip Erdogan (Turkije) elkaar na heel wat maanden weer ontmoeten. Het is duidelijk dat vooral Ankara toenadering zoekt tot Moskou.

Met een schone lei beginnen. Dat is de boodschap waarmee Erdogan afreist naar Rusland.

Poetin als vriend van Erdogan

In een interview met het Russische staatspersbureau TASS zei de Turkse leider dat hij de vertroebelde relatie wil ‘resetten’ en vooral de economische samenwerking in tal van sectoren een impuls wil geven. Die samenwerking is na de hoogoplopende ruzie na het neerhalen van de Russische jet SU-24 november vorig jaar ernstig in het slop geraakt.

Het Kremlin besloot tot sancties, en het aantal Russische toeristen dat traditiegetrouw naar de Turkse stranden afreist, daalde naar een dieptepunt. Maar alles lijkt nu weer pais en vree tussen beide autocratische leiders, getuige Erdogans charmeoffensief. Volgens The Jerusalem Post sprak hij onder meer over Poetin als ‘mijn gerespecteerde vriend’. Morgen kijken de twee elkaar in Sint Petersburg weer in de ogen. In negen maanden tijd kan er veel veranderen, blijkt.

Opblazen migratieakkoord

Hoe anders is de verhouding met de EU momenteel. Nog altijd wordt onderhandeld met Turkije over de toetreding van het land tot de Unie, zoals was afgesproken in het migratieakkoord, maar Erdogan dreigt die deal te torpederen. In ander interview, ditmaal met de Franse krant Le Monde, noemde Erdogan de EU maandag ‘niet oprecht’ richting Turkije.

Lees meer: ‘Westen is beschamend’ en zes andere aanvallen van Erdogan

‘De migratiedeal zal niet meer mogelijk zijn, als niet aan onze eisen wordt voldaan.’ Belangrijkste eis van de Turken is snelle visumliberalisering. Erdogan is vermoedelijk gepikeerd over de kritiek uit bijvoorbeeld Duitsland over zijn tegencoup na de mislukte staatsgreep door een deel van het leger.