Turkije jaagt nog op gevluchte ‘verraders’ na mislukte coup

11 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Veel vlagvertoon tijdens een manifestatie tegen de coup in Istanbul - bron:EPA

Zeker twee Turkse militaire attachés bij de ambassade in Griekenland zijn gevlucht naar Italië, toen Ankara hen terugriep na de neergeslagen staatsgreep. De Turkse regering heeft hen al gebrandmerkt: ‘verraders’ zijn het, die zo snel mogelijk moeten terugkomen.

‘We weten dat de twee diplomaten in Griekenland probeerden naar het buitenland te gaan. Volgens informatie zijn ze op 6 augustus naar Italië gevlucht. We zullen de Italiaanse autoriteiten vragen ze terug te sturen,’ zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tegen de Turkse omroep NTV.

Ontkomen op boot naar Italië

De twee hoge militairen zouden volgens Erdogans steeds autocratischer wordende bewind betrokken zijn bij de putsch. Het gaat om een kolonel van de landmacht en hooggeplaatste persoon bij de marine. Een van beiden zou zijn gelinkt aan Nederland, schrijft de NOS. Hij zou er een broer hebben.

De twee zijn volgens de Turkse minister ‘ontkomen’ door de auto te pakken richting de kust, en vervolgens de boot te nemen naar Italië. Eerder probeerde ook onder anderen een militaire attaché in Kuweit in Saudi-Arabië te geraken, maar die tocht mislukte: hij werd teruggebracht.

85 kisten met bewijsmateriaal

De hoofdschuldige volgens Ankara, de islamitische prediker Fethullah Gülen, zit nog altijd onaangeroerd in de Verenigde Staten. Turkije probeert deze voormalige vriend van Erdogan – maar thans aartsvijand nummer 1 – uitgeleverd te krijgen. Maar de Amerikanen geven vooralsnog geen krimp en willen dat er eerst hard bewijs komt voor de Turkse bewering dat Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep. 85 kisten met ‘bewijsmateriaal’ die Ankara zegt te hebben gestuurd naar Washington, hielpen vooralsnog niets.

Wat als Gülen niet zo onschuldig is als hij zich voordoet? Lees meer hierover in dit artikel >A man attaches a mask with the image of United States extradite Fethullah Gulen, who is accused of being behind the violent July 15 coup, by a makeshift gallows at the Kizilay square in Ankara, Turkey, Friday, July 29, 2016. The government crackdown in the coup's aftermath has strained Turkey's ties with key allies including the United States. (AP Photo/Ali Unal)

 De Turkse president Erdogan is boos over de Amerikaanse houding. ‘Ik vroeg aan president Obama om Gülen uit te leveren. Hij vroeg daarna aan mij documenten en bewijzen. Ik heb erop gewezen dat wanneer de Verenigde Staten vragen om terroristen uit te leveren, wij nooit om iets vragen en het altijd gewoon doen,’ klonk het zijn mond. Gülen – in zelfverkozen ballingschap – ontkent elke aantijging.