#American Dreamers

Trump wimpelt aanval 50 Republikeinen af: ‘Zij gaven ons Irak-oorlog’

09 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

In een ongekend kritisch statement schrijven vijftig prominente Republikeinen dat ze in november niet op presidentskandidaat Donald Trump zullen stemmen, omdat hij ‘een gevaar voor de samenleving is’. Trump is niet onder de indruk.

Trump zet ‘onze veiligheid en welvaart op het spel’, schrijven de Republikeinen in een brief in The New York Times. De ondertekenaars zijn allen oud-veiligheidsexperts, onder hen voormalig CIA-baas Michael Hayden en oud-ministers van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff en Tom Ridge.

‘Trump is niet het antwoord op onze problemen’
In de brief wordt Trump neergezet als een man die ‘niet het karakter, de waarden en de ervaring’ heeft om president te worden. ‘Het zijn gevaarlijke kwaliteiten voor een opperbevelhebber, die ook gaat over het arsenaal aan kernwapens.’ De ondertekenaars vervolgen dat Trump ‘de meest roekeloze president in de Amerikaanse geschiedenis zou worden’. Daarom wil geen van de vijftig Republikeinen in november op Trump stemmen.

Niet iedereen is geheel overtuigd van Hillary Clinton, geven de ondertekenaars toe. Net als ‘veel Amerikanen, hebben veel van ons hebben twijfels over Clinton. Toch is een ding zeker: Trump is niet het antwoord op Amerika’s uitdagingen.’

‘Deze lui willen alleen maar hun macht behouden’
Trump reageerde maandagnacht op kenmerkende wijze. De ondertekenaars zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ‘rotzooi in de wereld’, aldus de vastgoedmagnaat. Ze maken deel uit van de ‘mislukte elite uit Washington die trachten hun macht vast te houden’.

Hillary Clinton en Donald Trump staan drie keer oog in oog met elkaar tijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

Trump constateert correct dat veel van de vijftig Republikeinen de Irak-oorlog hebben gesteund, maar geeft ze en passant ook de schuld van de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië en de opmars van Islamitische Staat (IS).

De uitwisselingen tussen de Republikeinen, ongekend fel voor partijgenoten, tonen nog maar eens aan hoe gespleten de partij is. Op het gebied van veiligheid neigt Trump veel meer naar isolationisme dan de gemiddelde Republikein. Een aantal van de ondertekenaars zegt dat Trumps uitnodiging richting Rusland om Clintons email te hacken – een sarcastische opmerking, zo zei hij later – de druppel was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.