Terreur wakkert in Duitsland discussie over boerkaverbod aan

16 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Gesluierde vrouwen in Rotterdam. Foto: ANP

Na de eerste aanslagen van Islamitische Staat (IS) op Duits grondgebied, kwam de regering vorige week met een reeks anti-terreurmaatregelen. Politici uit de deelstaten vinden die niet ver genoeg gaan, en willen alsnog een boerkaverbod.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) kwam afgelopen week met een pakket aan maatregelen om terrorisme te bestrijden. Zo wil hij extra politieagenten, op meer plekken videobewaking en meer macht om criminele migranten uit te zetten. Een verbod op dubbele nationaliteiten en boerka’s werden, na regeringsoverleg met SPD, buiten het pakket gehouden. ‘Je kunt niet alles wat je afwijst, zomaar verbieden,’ zei De Mazière.

‘Sluiers zijn het tegenovergestelde van integreren’
Maar verschillende stemmen binnen het CDU van Angela Merkel eisen toch een verbod van boerka’s op straat. Maandag kwam de CDU-top bijeen en bracht het een statement naar buiten. ‘Boerka’s passen niet in Duitsland. Besluieren is het tegenovergestelde van integreren.’

De ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten gaan tegen De Maizière in en vragen hem te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de islamitische kledij op bepaalde plekken te verbieden. ‘Wat kunnen we bijvoorbeeld doen aan mensen die met een geheel bedekkende sluier een rechtbank in lopen, of een overheidskantoor,’ vraagt de partijtop zich af. De plannen moeten juridisch worden getoetst en uiteindelijk leiden tot een voorstel.

Is een verbod echt nodig en mag het wel?
SPD en andere partijen hebben kritiek op de plannen. Volgens de socialisten is een verbod niet nodig, omdat er überhaupt weinig gesluierde vrouwen in Duitsland zouden rondlopen. De vicevoorzitter van de Groene partij Konstantin von Notz meent dat CDU-politici de angst onder veel burgers misbruiken om ‘oude en onzinnige ideeën’ tevoorschijn te halen. Het zou een manier zijn om politiek te scoren, want volgende maand zijn er deelstaatverkiezingen in onder meer Berlijn.

De discussie concentreert zich ook op de vraag of een boerkaverbod in Duitsland überhaupt zou mogen. SPD-vicevoorzitter Ralf Stegner denkt dat het de vrijheid van religie bedreigt, maar rechtenprofessor Friedhelm Hufen zegt tegen BILD dat een verbod grondwettelijk gezien moet kunnen. De boerka, of andere geheel bedekkende sluiers, zijn een uitdrukking van de  fundamentalistische islam en ‘een extremistisch afwijzing van de westerse waarden uit de grondwet,’ aldus Hufen.

In Nederland zijn al langer plannen voor een boerkaverbod. De Tweede Kamer moet er nog over stemmen, wat kort na het zomerreces zal gebeuren.