buitenland

In België mogen Syrische asielzoekers opvangcentra overslaan

10 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Migranten in België die een goede kans maken op een verblijfsvergunning, mogen in het vervolg al na een paar dagen het asielzoekerscentrum verlaten. Het moet voor snellere integratie van asielzoekers zorgen.

Een groot deel van de asielaanvragen van migranten uit Syrië en Eritrea wordt geaccepteerd, omdat het gaat om mensen die zijn gevlucht van oorlog. De Belgische regering vindt het daarom niet meer nodig om die mensen maandenlang in opvangcentra te houden, en stelt voor om ze na vijf à tien dagen al te laten verkassen naar appartementen. Hetzelfde moet gaan gelden voor kwetsbare asielzoekers, als kinderen en gehandicapten.

Versnelde integratie, en duidelijkheid voor de andere migranten
De maatregel is vooral bedoeld om de integratie van migranten te bevorderen, stelt een woordvoerder van staatssecretaris van Asiel Theo Francken in De Standaard. Terwijl de migranten wachten op de asielprocedure kunnen ze dan al terecht bij lokale initiatieven en wennen aan het leven in België. Oppositiepartij Vlaams Belang noemde maatregelen van Francken eerder al een vorm van ‘pamperpolitiek’.

Tegelijkertijd moet door het nieuwe beleid de grote druk op Belgische asielzoekerscentra afnemen. Bovendien schept het enige duidelijkheid voor degenen die wel in een opvangcentrum worden gehouden. ‘Zij krijgen geen valse hoop meer. Met hen kunnen we ook sneller inzetten op de terugkeer,’ aldus de woordvoerder van Francken. Vluchtelingenwerk België vreest dat de nieuwe selectieprocedure en het ‘sorteren op basis van nationaliteit’ voor discriminatie zal zorgen.

Illegale Algerijn sloeg toe in Charleroi
Juist het terugsturen van migranten is een speerpunt geworden van Francken, nadat een illegale Algerijn afgelopen week twee agenten met een machete aanviel in Charleroi. Hij was al tweemaal opgedragen het land te verlaten, maar negeerde dat bevel.

Omdat België en Algerije geen uitwisselingsakkoord hebben, is het nooit tot een uitzettingen gekomen. Francken wil nu apart akkoorden met landen als Algerije, om terugsturen van illegale migranten te versnellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.