Saudi-Arabië wil Duitsland helpen speuren naar IS-contacten van aanslagplegers

06 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Een speelkaart en een bloedvlek vlakbij de plek waar een aanslag werd gepleegd in Ansbach - Foto: AFP

Saudi-Arabië gaat de Duitse autoriteiten helpen bij het onderzoek naar de zelfmoordaanslag in Ansbach en de bijlaanval vlakbij Würzburg. Vrijdag bleek al dat beide terroristen in direct contact stonden met leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Saudi-Arabië.

De Saudische regering heeft zijn hulp aangeboden aan de Duitsers, meldt weekblad Der Spiegel zaterdag op basis van een regeringsbron. Doel is om te achterhalen wie de IS-leden waren waar de twee terroristen mee in contact stonden.

Terroristen kregen via chat instructies van IS

Vrijdag kwam aan het licht dat zowel Mohammed Daleel (de zelfmoordterrorist in Ansbach) als Mohamed Riyad hulp ontving vanuit het wahabitische koninkrijk. Autoriteiten concluderen dat op basis van chatberichten tussen de twee en IS-leden. Uit de chats blijkt dat de twee niet alleen beïnvloed werden door het gedachtegoed van IS, maar ook specifieke instructies van de terreurgroep ontving.

De contactpersonen in kwestie zijn nog niet geïdentificeerd. Van zowel Daleel als Riyad was al bekend dat ze geïnspireerd werden door IS, maar een directe link was tot vrijdag aan toe nog niet gevonden.

Zelfmoord was niet gepland bij aanslag Ansbach

De binnenlandminister van de Duitse deelstaat Beieren zei eind juli al wel dat Daleel ‘significant beïnvloed’ was door een chatgesprek op zijn mobiele telefoon, dat net voor zijn aanslag eindigde. Bij de aanslag in Ansbach kwam niemand behalve hijzelf om het leven. Twaalf mensen raakten gewond.

Vrijdag bleek bovendien dat zijn dood een ongeluk was. Hij was niet van plan een zelfmoordaanslag te plegen, maar wilde zijn rugzak met explosieven in een mensenmassa achterlaten om daarna nog andere aanslagen te plegen. Het explosief ontplofte echter terwijl hij zijn tas nog om had.

Ook bij de aanslag op de trein vlakbij Würzburg waarbij Riyad woest met een bijl zwaaide, kwam niemand om het leven. Wel raakten daar vier mensen gewond.