buitenland

Rusland gewaarschuwd: ‘Amerika slaat terug bij aanval op troepen Syrië’

21 augustus 2016

De nieuwe commandant van het Amerikaanse leger in Syrië en Irak heeft een stevige waarschuwing voor Rusland en het Syrische regime. ‘Als onze troepen zich bedreigd voelen in Noord-Syrië, zullen we ons verdedigen.’

Commandant Stephen Townsend zei in een interview met de Amerikaanse zender CNN dat het Kremlim op de hoogte is gebracht waar de Amerikanen precies zitten en dat die informatie aan Syrië is overgebracht.  De Syrische president Bashar al-Assad krijgt in de burgeroorlog steun van bondgenoot Rusland.

Incident op donderdag

Zijn dreigende woorden komen na een incident op donderdag, waarbij het bijna misging. De Syrische luchtmacht voerde een luchtaanval uit boven de Noord-Syrische stad Hasaka, die is ingenomen door de milities van de Syrische Koerden. De Amerikanen zien deze YPG-strijders als belangrijkste steunpilaar in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), een strijd die zowel op de grond als in de lucht wordt gevoerd.

Amerikaanse speciale commando’s, die de Syrische Koerden dus bijstaan, konden zich tijdens Assads bombardement donderdag maar net in veiligheid brengen, aldus CNN.  Het aantal vluchten van Amerikaanse jets boven Noord-Syrië werd na de luchtaanval opgeschroefd – een eerste signaal aan het adres van Damascus dat een dergelijke actie ontoelaatbaar is en bovendien grote gevolgen kan hebben.

Optimistisch over strijd tegen IS

Townsend is optimistisch over de voortgang van de oorlog tegen de terreurbeweging.  Hij sprak de verwachting uit dat de moslimextremistische groepering volgend jaar al kan zijn verslagen. Het is misschien wat ambitieus zei hij, ‘maar het is mijn doel, en ik geloof dat het kan.’

IS zal hoe dan ook aanwezig blijven in Syrië en Irak, gaf Townsend toe. ‘Laten we hen in elk geval uit de steden verdrijven.’ De door Amerika getrainde Arabische en Koerdische strijders zouden al binnen een paar weken gebieden rond Raqqa kunnen binnentrekken. De Syrische stad geldt als de ‘hoofdstad’ van het kalifaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.