#American Dreamers

Ook Donald Trump spekte Clinton Foundation

24 augustus 2016

Meer dan de helft van de externen die een afspraak maakten met de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken, doneerden op een of andere manier aan de Clinton Foundation. De stichting van Bill, Hillary en Chelsea Clinton is in opspraak geraakt, nadat bleek dat de organisatie schimmige buitenlandse betalingen ontving van landen als onder meer Saudi-Arabië, Koeweit en Bahrein.

De praktijken van de Clinton Foundation, vooral de donaties van landen met dubieuze mensenrechtensituaties, konden eerder deze week op stevige kritiek rekenen van haar Republikeinse rivaal Donald Trump. ‘Het is het meest corrupte bedrijf in de historie van de politiek’, verklaarde Trump op maandag over wat hij zelf het ‘pay-for-play’-schandaal van de Clinton Foundation noemt.

Trump staat op lijst Clinton Foundation

De New Yorkse vastgoedmagnaat, zelf verwikkeld in verscheidene controverses rond zijn zakenimperium, riep op om de liefdadigheidsorganisatie ‘per direct op te heffen’.

De uitspraak van Trump is opmerkelijk, aangezien hijzelf in 2009 nog een donatie maakte van 100.000 dollar aan de Clinton Foundation, zo blijkt uit een belastingdocument dat op sociale media circuleert. Ook staat Trump persoonlijk in een lijst met donateurs die tussen de 100.000 en 250.000 dollar doneerden aan de stichting.

Meer dan helft van externe contactpersonen doneerde aan stichting

Het feit dat meer dan de helft van haar externe contactpersonen donateurs van de Clinton Foundation waren, doet haar zaak geen goed. Het is proportioneel gezien een groot aantal, waardoor er nog meer twijfel ontstaat over haar moraal, schrijft persbureau AP dat onderzoek deed naar het aantal externe afspraken van Clinton in relatie tot de donateurs van haar stichting op basis van de agenda van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tenminste 85 van de 154 personen met private belangen waar Clinton ofwel telefonisch ofwel in levende lijve mee sprak, doneerden aan de stichting of committeerde zich aan programma’s die uit de stichting voortvloeiden. In totaal doneerden haar externe contactpersonen zo’n 156 miljoen dollar.

Minstens 40 van hen doneerden meer dan 100.000 dollar per persoon, en 20 van hen gaven meer dan 1 miljoen dollar aan de Clinton Foundation. Volgens het persbureau was er echter geen sprake van een schending van juridische akkoorden die Clinton en haar man en voormalig president Bill tekenden voordat zij werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.

Toch wakkert het grote aantal afspraken dat zij als minister met haar donateurs had de gedachte aan dat men via de stichting toegang tot Clinton zelf kon krijgen.

Team Clinton noemt onderzoek gebrekkig

Volgens het campagneteam van Clinton is het onderzoek van AP gebrekkig, omdat afspraken met buitenlandse diplomaten en officieren van de Amerikaanse overheid niet in de berekeningen in zijn meegenomen. ‘Een verwrongen beeld van hoe vaak ze paden kruiste met individuen die aan haar stichting doneerden,’ noemt Clinton-woordvoerder Brian Fallon de resultaten van het onderzoek.

07_WITHU_COVER.indd

Speciale editie In het Witte HuisEen onmisbare uitgave voor iedereen die is geïnteresseerd in de Verenigde Staten en de Amerikaanse politiek. Verschijnt eind augustus, maar is nu al hier te bestellen, voor 8,95 euro.

AP liet die afspraken er echter bewust uit, omdat er vanuit gegaan wordt dat die deel uitmaakten van haar reguliere taken als minister.

Bill Clinton verklaarde maandag dat als zijn vrouw de verkiezingen wint, hij zal opstappen als bestuurslid van de stichting. Ook beloofde hij dat de Clinton Foundation dan niet langer obscuur buitenlands geld aanneemt. Dan rest de vraag wat de stichting moet met de ongeveer 6.000 donateurs die al hebben betaald en dan buitenspel worden gezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.