buitenland

Nederlandse slachtoffers terreur Thailand: wat we nu weten

12 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Thailand is het afgelopen etmaal getroffen door een reeks aanslagen op plekken waar veel toeristen komen. Vier Nederlanders raakten gewond. Intussen wordt er gewaarschuwd voor meer geweld.

Bij de aanslagen donderdag en vrijdag kwamen vier mensen om het leven. Dertig anderen, onder wie dus de Nederlanders, liepen verwondingen op. Wat weten we tot dusver?

  • Onder de Nederlandse gewonden zijn drie vrouwen, van 49, 23 en 18 jaar. Zij zijn nog in het ziekenhuis. De vrouwen van 49 en 23 zijn ernstig gewond en de 18-jarige vrouw heeft lichte verwondingen opgelopen. Een Nederlandse man (72) heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen, maar kon het pand spoedig verlaten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
  • De politie heeft nog geen rechtstreeks verband ontdekt tussen de explosies in de drie toeristische plaatsen. De aanslagen hadden plaats in de provincie Surat Thani, de stad Hua Hin en het eiland Phuket. Wel zijn alle bommen vermoedelijk op dezelfde manier tot ontploffing gebracht, namelijk met een mobiele telefoon.
  • De autoriteiten in Thailand gaan er niet vanuit dat Islamitische Staat achter de terreur zit, maar vermoeden dat ‘lokale saboteurs’ de explosieven hebben laten afgaan. Het zou goed kunnen dat radicale moslims afkomstig uit het overwegend islamitische zuiden van het land verantwoordelijk zijn. In het verleden pleegden zij wel vaker aanslagen. Inmiddels zijn er twee personen opgepakt, die van betrokkenheid worden verdacht.
  • Premier Prayut Chan-o-cha ziet in de explosies ‘een poging wanorde en verwarring te zaaien,’ schrijft de Bangkok Post. Er wordt al met een beschuldigende vinger gewezen naar de belangrijkste oppositiebeweging van het land, de aanhang van oud-premier Thaksin Shinawatra, maar het is volgens de Thaise krant onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.
  • Nederlanders in Thailand moeten extra alert zijn en drukbezochte plekken mijden, adviseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De dreiging is namelijk nog niet voorbij. De Duitse regering waarschuwt dat Thailand rekening met houden met nieuwe terreur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.