Ook na flirt met Rusland kan Turkije ‘op NAVO rekenen’

10 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan en Putin kwamen na langdurig ruziën dinsdag weer bij elkaar - Foto: AFP

Het Turkse lidmaatschap van de NAVO staat volgens de organisatie ‘niet ter discussie’. De mislukte coup in juli en de daaropvolgende zuivering doen niets af aan de NAVO-steun voor Turkije.

De NAVO laat woensdag in een reactie weten dat er geen discussie bestaat over of Turkije wel of niet lid moet blijven, meldt persbureau AFP. Het militaire bondgenootschap wil daarmee ‘speculatieve verslaggeving’ de kop in drukken.

Verklaring na Erdogans bezoek aan Poetin

‘De NAVO rekent op een voortzetting van de Turkse bijdragen en Turkije kan op de solidariteit en de steun van de NAVO rekenen,’ laat de organisatie weten bij monde van woordvoerder Oana Lungescu.

De NAVO-verklaring komt een dat nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op bezoek ging bij de Russische president Vladimir Poetin. Doel van de meeting was om de banden tussen de twee landen te herstellen, iets dat in het Westen het vermoeden deed oplaaien dat de twee landen uit afkeer van Europa en de Verenigde Staten toenadering tot elkaar zoeken.

Erdogan waarschuwde Amerikanen

Erdogan uitte dinsdag nog hevige kritiek over de EU en het ‘gebrek aan solidariteit’ dat hij ontving na de mislukte staatsgreep. Ook waarschuwde hij de Amerikanen: er broeit een anti-Westers sentiment in Turkije, en dat kan alleen de kop worden ingedrukt als de Verenigde Staten zijn aartsrivaal Fethullah Gulen uitleveren. Erdogan verdenkt Gulen van de couppoging. Maar de Amerikanen willen eerst bewijs zien dat Gulen strafbare feiten heeft gepleegd. Zij ontvingen vorige week een nieuw pakket aan documenten, dat nu wordt geëvalueerd, meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zou ‘onmiddellijk’ na de couppoging de Turkse president hebben gebeld om zijn afkeur voor de staatsgreep uit te spreken en opnieuw de NAVO-steun aan het land te benadrukken, zo luidt de verklaring.

Het aantal arrestanten in Turkije na de couppoging ligt nu op zo’n 16.000 personen. Daarnaast worden 7.668 personen nog onderzocht op mogelijke betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep, maar die lopen nog wel vrij rond.