buitenland

Man die Münchenschutter uitschold niet vervolgd

05 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Justitie in Duitsland gaat de hijskraanmachinist die eind juli de man uitschold die in een winkelcentrum in München negen mensen doodde, niet vervolgen. Een video waarin de 57-jarige Thomas Salbey op de schutter schold, werd miljoenen keren bekeken op het internet, waarna een onbekend persoon aangifte deed van belediging.

Onder meer omdat hij de woede van de schutter,  Ali David Sonboly, zou hebben aangewakkerd, achtte de onbekende persoon de kraanmachinist schuldig. Maar Justitie concludeert dat de ‘scheldpartij’ plaatshad na de aanslag die Sonboly pleegde.

Schreeuwen vanaf het balkon

Salbey schreeuwde vanaf zijn balkon beledigingen tegen de schutter. ‘Wat doe je hier? Je bent een klootzak,’ klinkt het op de video. ‘Je kan toch niet zomaar in een winkelcentrum schieten, jij idioot!’ Iemand die op het dak van het flatgebouw van Halbey stond, filmde met zijn telefoon een video.

Omdat de aangifte tegen Salbey ging om het beledigen van Sonboly, die later overleed, opende het Openbaar Ministerie het onderzoek naar de zaak. Het was onbekend of de man kon worden vervolgd in deze situatie.

Sonboly had het gemunt op klasgenoten

Sonboly, die zichzelf na de moordpartij neerschoot, zou ook op het flatgebouw van Salbey hebben gericht. Volgens de kraanmachinist ging het echter niet om een gericht schot op hem, de persoon die het voorval filmde, zou juist het doelwit zijn geweest.

Na de aanslag kwam aan het licht dat de schutter geobsedeerd was met massamoorden. Zo had hij een school shooting en de aanslag door de Noorse terrorist Anders Breivik verheerlijkt. Via Facebook-accounts lokte hij klasgenoten naar de McDonald’s in het winkelcentrum, waarna hij om zich heen schoot.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.