buitenland

‘IS negeerde bevel Al-Baghdadi om tot de dood te vechten’

31 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Heeft IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi nog wel de controle over zijn manschappen aan het front? Terroristen zouden zich rond de slag bij Manbij niet aan zijn bevelen hebben gehouden.

Volgens de Amerikaanse generaal Jospeh Votel zouden de extremisten het bevel hebben gekregen om ‘tot de dood te vechten’, meldt CNN dinsdag (lokale tijd).

Instructies niet opgevolgd

Maar die dwingende oproep zou in de wind zijn geslagen. IS trok zich eerder deze maand na een wekenlange, hevige strijd terug uit de Noord-Syrische stad. Daarop riepen de Syrisch-Koerdische troepen de complete ‘bevrijding’ uit van het strategisch belangrijke Manbij. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi had zijn manschappen juist verboden om zich terug te trekken, maar dat gebeurde dus duidelijk niet.

‘Ze volgden zijn instructies niet op,’ zei de generaal. Dat roept volgens Votel de vraag op hoeveel controle de IS-top nog heeft over de eigen strijders. Tegelijkertijd is het duidelijk, zegt Votel, dat de organisatie van IS nog altijd wordt aangestuurd door een ‘gecentraliseerd gezag’ en dat er sprake is van ‘een sterk netwerk’.

IS in het nauw gebracht

Al-Baghdadi is verschillende keren doodverklaard. In juni was er het bericht dat hij zou zijn gedood bij een luchtaanval op Raqqa, de Syrische stad die geldt als de ‘hoofdstad’ van het kalifaat. Dat werd toen gemeld door IS-persbureau Amaq, nadat er eerder berichten waren dat hij zwaargewond was geraakt bij luchtaanvallen door de internationale coalitie.

IS wordt in Syrië en Irak steeds verder in het nauw gebracht. Fallujah ging in juni al verloren, en laatst was het dus de beurt aan Manbij – waar Koerdische strijders na een lange en bloedige strijd de stad overnamen. Manbij ligt op de weg naar Aleppo, en niet van de grens met Turkije. Volgens de Amerikaanse generaal staan Iraakse regeringstroepen klaar om de beslissende slag om Mosul te voeren. De verovering van deze Iraakse miljoenenstad was twee jaar geleden de aanzet voor de opmars van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.