buitenland

‘Haar geluk is op’: ouders Benghazi-slachtoffers slepen Clinton voor rechter

09 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton wordt aangeklaagd door twee paar ouders van slachtoffers van de terreuraanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012. Clinton wordt aangeklaagd wegens dood door schuld en smaad.

Amerikaanse media, waaronder CBS News, citeren gerechtelijke documenten.

Advocaat uit dreigende woorden

Het gaat om Patricia Smith, de moeder van de  toen gedode Amerikaan Sean Smith, en Charles Woods, de vader van Tyrone Woods – een ander Amerikaans slachtoffer, dienden maandag bij een federale rechtbank de aanklacht in.

Larry Klayman, advocaat van het duo, uitte dreigende woorden richting Clinton: ‘Tot dusver heeft ze geluk gehad en ontsnapte ze aan de lange arm van de wet, ze doet alsof ze boven de wet staat,’ zegt Klaymann in een bijgaande verklaring. ‘Dit keer is haar geluk definitief op’.

Bij de aanslag in Benghazi kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur Chris Stevens.

De ouders van Smith en Woods verwijten Clinton onder meer dat het gebruik van haar privémail voor deels vertrouwelijke documenten als de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken de terreuraanslag ‘direct veroorzaakt’ heeft.

Hillary Clinton en Donald Trump staan drie keer oog in oog met elkaar tijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

‘De Benghazi-aanslag werd direct veroorzaakt door (tenminste) de extreme nalatigheid van Clinton bij het omgaan met vertrouwelijke en geheime informatie,’ is onder meer in de aanklacht te lezen. Met geheime informatie wordt onder meer gedoeld op de locatie van ambassadepersoneel in Libië. In de aanklacht staat ook dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat Clinton informatie heeft verstuurd of gekregen over Stevens.

Smith sprak in juli tijdens een conventie van de Republikeinse Partij. In haar toespraak zei ze dat ze Clinton persoonlijk verantwoordelijk acht voor de dood van haar zoon. De Democratische kandidate moet daarvoor de gevangenis in, aldus Smith.

FBI is niet voor vervolging van Clinton

Republikeinen proberen al jaren om Hillary persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de aanslag in Benghazi. Geen van de vele onderzoeken en hoorzittingen voor het Congres gaven daarvoor echter directe aanknopingspunten.

In juli zei FBI-directeur James Comey na onderzoek dat niet vervolgd moet worden na haar gebruik van een privé-mailserver, maar benadrukte wel dat zij en haar personeel ‘extreem onzorgvuldig’ waren geweest bij het omgaan met gevoelige informatie.

De woordvoerder van Clinton zegt in een reactie dat hoewel de kandidaat ‘sympathiseert’ met de ouders, geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat Clinton iets verkeerd heeft gedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.