buitenland

Ex-CIA-kopstuk: ‘Trump laat zich gebruiken als pion van Poetin’

05 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Een voormalig topman van de Amerikaanse CIA valt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump hard aan. Trump laat zich inzetten als pion van de Russische president Vladimir Poetin, vindt de voormalige vicedirecteur van de CIA Michael Morell.

Hij is een ‘onbewuste agent van Rusland,’ schrijft Morell in een opiniestuk in de New York Times.

Morell steunt expliciet Clinton

Volgens Morell heeft Trump zich door Poetin laten inpalmen om een positievere houding tegenover Rusland aan te nemen. ‘In de wereld van de inlichtingendiensten zouden we zeggen dat Poetin hem als onbewuste agent heeft gerekruteerd,’ aldus Morell.

Hij verwijst hierbij  onder meer naar eerdere uitspraken van Trump, waarin hij Poetin een ‘krachtige leider’ noemt en een eerder verzoek aan de Russen om het e-mailaccount van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te hacken. In het stuk spreekt Morell zijn expliciete steun uit voor deClinton.

De voormalige CIA-topman geeft geen onderbouwing voor zijn bewering, maar zegt dat Poetin zijn vaardigheden als voormalige KGB-agent heeft ingezet om ‘kwetsbaarheden in een individu te identificeren en te exploiteren’.  Dat deed hij volgens Morell door Trump complimentjes te geven. ‘En hij reageerde precies zoals Poetin verwachtte’.

Campagneteam Trump verwijst naar Benghazi

Het campagneteam van Trump reageert afwijzend op de kritiek van Morell, en verwijt hem dat hij exact op dezelfde manier reageert als de regering van de Amerikaanse president Barack Obama na de terreuraanslag in Benghazi in 2012.

Bij dat incident kwam de Amerikaanse ambassadeur in Libië om, evenals drie andere Amerikanen. Dit gebeurde terwijl Trumps rivale Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken was, een feit dat graag wordt aangehaald in de campagne van de Republikeinen.

Volgens critici heeft de regering van Obama de rol van islamisten in de aanval geprobeerd te bagatelliseren. De officiële verklaringen naderhand werden goedgekeurd door Morell.

Hij werkt op dit moment voor Beacon Global Strategies, een consultancybureau met banden met kopstukken binnen de Democratische partij.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.