Erdogan richt pijlen op Duitsers na ‘betreurenswaardige’ reactie op coup

13 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt op ramkoers met de Europese Unie (EU) en dan vooral met Duitsland. Geïrriteerd en boos is Erdogan over de reactie op de mislukte staatsgreep in Turkije.

In een interview met het Duitse RTL, dat vrijdagnacht werd uitgezonden, vertelt de Turkse president dat hij ‘geërgerd’ is over de manier waarop Europese leiders hebben gereageerd op de Turkse coup. ‘Ze hebben ons in de steek gelaten,’ zegt de president. Geen van de leiders nam de moeite om langs te komen, velen maakten zich meer zorgen om de zuivering dan om de coup zelf.

Erdogan zegt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel hem weliswaar belde drie dagen na de staatsgreep, maar dat ze toen vooral wilde praten over de mensen die na de coup zijn ontslagen. ‘Betreurenswaardig’, noemt Erdogan het telefoontje, want hij had meer steun verwacht.

‘Dat is toch geen onafhankelijke rechtspraak’
De clash met Duitsland werd feller nadat een Duitse rechter besloot dat de Turkse president niet per livestream een massale pro-Erdogan demonstratie in Keulen mocht toespreken. De rechtbank vond toespraken van Turkse politici op Duitse bodem te ver gaan, maar Erdogan is er nog steeds boos over.

‘Wat is dat nou voor onafhankelijke rechterlijke macht? Die moet een eerlijk oordeel vellen. Ik geloof niet in de Duitse Justitie en heb er geen respect voor.’ De Turkse regering noemde het spreekverbod al een ‘aanval op de democratie’.

‘Echte’ bondgenoot zit in Rusland
Ook in Afrika, waar Turkije zijn invloed probeert te vergroten, moet Erdogan tegenslagen verwerken. Zijn pogingen om overheden te verplichten Gülen-scholen te sluiten, verliepen moeizaam. Nigeria, Kenia, Uganda en Tanzanië weigeren in te gaan op de eis, meldt Deutsche Welle. Alleen Somalië, dat veel ontwikkelingssteun krijgt van de Turken, werkt vooralsnog mee.

Waar Europa en Afrika in Erdogans ogen steken laten vallen, is hij veel positiever over de Russische president Vladimir Poetin. Die belde meteen een dag na de coup en verwelkomde hem deze week in het Kremlin. ‘We gaan vol enthousiasme een nieuwe fase in,’ aldus de Turkse president.