buitenland

Duitsers maken jacht op Nederlands-Marokkaanse plofkraakbende

17 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Duitse justitie is hard bezig de Nederlands-Marokkaanse bende die achter vele tientallen plofkraken in het land zit, aan te pakken. Een vermeend kopstuk werd woensdag veroordeeld tot vier jaar cel, een andere verdachte staat binnenkort voor de rechter.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft de 25-jarige Mohamed Al B. vorig jaar twee geldautomaten in de buurt van Aken en Frankfurt opgeblazen met behulp van springstof. Bij die roofpogingen, beiden verricht in het holst van de nacht, zou hij met een onbekend aantal andere daders 220.000 euro hebben gestolen en zijn weggereden in een zilveren Audi met afgeplakte kentekens.

Al B. ontkende de aantijgingen en geeft enkel toe dat hij de Audi heeft gestolen. Zijn DNA werd echter gevonden op de geldcassettes en de rechter kwam tot een celstraf van vier jaar. Getuigen van de plofkraak zeiden vorige week tegen de rechter dat ze een enorme knal hoorden. ‘Het leek wel een aardbeving. Ik hoorde Nederlandse stemmen. Ze waren heel snel weer weg.’

Groep geraffineerde criminelen slaat keer op keer toe
Al B. wordt ervan verdacht onderdeel te zijn van de beruchte Audi-bende, die de afgelopen maanden veelvuldig toesloeg bij geldautomaten in de Duitse grensprovincies. Alleen dit jaar werd melding gedaan van meer dan tachtig plofkraken in Noordrijn-Westfalen, en nog eens 67 in Nedersaksen. Daarmee zijn de aantallen van het hele vorige jaar al overtroffen.

De Duitse politie zegt een groep van 250 Nederlandse Marokkanen uit de regio Utrecht in het vizier te hebben. Nadat ze hun geld uit de automaten hebben gestolen, rijden ze in gestolen Audi’s met hoge snelheden terug naar Nederland.

Bendeleden leren elkaar trucs
De groep, veelal familie en vrienden, werkt op zeer geraffineerde wijze. Volgens politiebronnen leren de criminelen elkaar hoe ze het beste een auto kunnen stelen of een plofkraak kunnen uitvoeren. Verder bleek uit de rechtszaak tegen Al B. dat ze de identiteit van onbekenden hebben gebruikt om de gestolen Audi’s te stallen, in een gehuurde garage in Venlo.

Naast Al. B staat ook Kevin H. uit Maarsen binnenkort voor de Duitse rechter. Ook Duitse banken doen pogingen het moeilijker te maken voor de bende. In de grensregio’s worden pinautomaten beter beveiligd en wordt er minder geld in gestopt. Afgelopen week was het trouwens nog raak: een pinautomaat in Papenburg, net over de grens bij Groningen, werd opgebroken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.