#American Dreamers

Clinton pakt de leiding, maar e-maillek breidt zich uit

01 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Na de Democratische conventie heeft Hillary Clinton in de peilingen weer de leiding overgenomen van Donald Trump. Toch zijn er ook zorgen, want Wikileaks-oprichter Julian Assange zegt meer belastend materiaal tegen Clinton te hebben.

Na de Republikeinse conventie leidde Donald Trump in verscheidene peilingen, maar na de partijconventie van de Democraten is de situatie weer zoals voorheen. In een peiling uitgevoerd door CBS News krijgt Clinton 46 procent van de ondervraagden achter zich, Trump moet het doen met 39 procent.

Onrustige conventie, wel meer steun voor Clinton
Vorige week stonden de twee in een CBS-peiling nog gelijk. In elf swing states leidt Clinton nu met 43 procent tegenover 41 procent voor Trump. Ook zijn kiezers iets positiever over haar karakter, al blijven beide kandidaten impopulair: meer dan helft van de Amerikanen heeft een negatief oordeel over Clinton, net zoveel ondervraagden zeiden hetzelfde over Trump.

Clinton profiteert hiermee van een redelijke convention bounce, de stijging in populariteitscijfers direct na de partijconventie. Toch was de conventie onrustiger dan vooraf verwacht: zo werden aan de vooravond van de conventie 20.000 e-mails van de Democratische partij gelekt. Daaruit bleek dat de partij Clinton probeerde voor te trekken tijdens de voorverkiezingen.

Weer onrust op komst, als het aan WikiLeaks ligt
Het e-maillek, volgens de Democraten veroorzaakt door Russische hackers, is nog niet voorbij. WikiLeaks, dat de e-mails naar buiten bracht, zegt nog veel meer ‘interessant materiaal’ in handen te hebben over Clinton en haar campagne.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wil niet zeggen wanneer dat openbaar wordt gemaakt. ‘Het is belangrijk materiaal, het duurt lang voordat we dat allemaal kunnen verifiëren,’ aldus Assange. Wel wil de WikiLeaks-oprichter kwijt dat de mails zullen worden gepubliceerd als alle ogen op Clinton zijn gericht.

Trump mengde zich afgelopen week ook in de kwestie, toen hij de Russische inlichtingendiensten opriep om Clintons ‘verloren e-mails’ terug te vinden. Later zei hij dat zijn opmerkingen ‘sarcastisch’ waren bedoeld.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.