buitenland

Bulgarije: Erdogan gaat dreigementen over migranten waarmaken

25 augustus 2016

De Bulgaarse premier Bojko Borisov maakt zich grote zorgen over de acties van het Turkse regime. Hij voorspelt een nieuwe migrantenstroom, en roept de Europese Unie (EU) op snel te zoeken naar andere partners.

Borisov zegt in een interview met Frankfurter Algemeine dat hij ‘met grote vrees’ kijkt naar wat er in Turkije gebeurt. ‘Erdogan heeft al eerder gedreigd Europa te laten overspoelen door vluchtelingen. Wat gaat er gebeuren aan Europa de migratiedeal beëindigd? Dan moet hij zijn dreigement waarmaken.’

De deal met Ankara hangt voorlopig af van de belofte om visumliberalisering voor Turkije te regelen. Turkije voldoet nog niet aan alle voorwaarden, en bovendien zeggen Europese leiders al dat ze pogingen ertoe willen blokkeren. ‘Het is onmogelijk,’ zei de Hongaarse premier Viktor Orbán donderdag.

‘Nieuwe partners nodig in migratiecrisis’
De gevolgen voor Bulgarije als de migratiedeal klapt, zouden ‘fataal’ zijn, volgens de premier, die zaterdag op bezoek komt bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Bulgarije ligt tegen Turkije aan, en de vrees in het land is dat migranten straks in groten getale via Bulgarije naar West-Europa willen.

Bulgarije wordt ‘vrijwel alleen’ gelaten door de andere EU-lidstaten als het gaat om het tegenhouden van migranten, klaagt Borisov. Het Oost-Europese land bouwde al een lang hek aan de Turkse grens, maar nog niet overal staan barrières. Of Europa moet naar nieuwe partners zoeken om de migratiecrisis aan te pakken, of er moet beter worden geholpen bij het beschermen van de Europese buitengrenzen, vindt Borisov.

Bulgarije probeerde Erdogan juist bevriend te houden
Het is opvallend dat juist Borisov oproept tot het zoeken van een alternatief te voor het handelen met Erdogan. Afgelopen week bleek dat de Bulgaarse regering in het geheim de Turkse zakenman Abdullah Büyük uitleverde aan Turkije, omdat hij banden zou hebben de geestelijke Fethullah Gülen.

Alles om Turkije te vriend te houden, zei de premier erover. Borisov gaf toe dat de uitlevering ‘op het randje van de wet’ is, maar zei dat Bulgarije ‘de best mogelijke relatie moet zien op te bouwen met Turkije.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.