#Turkije

Bulgaren woedend over geheime uitlevering Gülen-aanhanger

17 augustus 2016

De Bulgaarse regering heeft in het geheim een Turkse zakenman uitgeleverd aan Turkije, ondanks bezwaren van Justitie in het land. We moeten alles doen om nieuwe migratiestromen te voorkomen, zegt de regering.

Abdullah Büyük vroeg in februari dit jaar politiek asiel aan in Bulgarije, een EU-lidstaat. De Turkse zakenman, die wordt gezien als een Gülen-aanhanger, voelde zich naar eigen zeggen opgejaagd door het regime van Recep Tayyip Erdogan. ‘Het is onmogelijk om ongestoord te werken en je ideeën vrij te verkondigen,’ zei hij tegen Bulgaarse media.

De asielprocedure werd in eerste instantie afgewezen, maar twee rechtbanken concludeerden dat een uitleveringsverzoek van Turkije ook ongeldig was. Na de Turkse coup, die volgens Erdogan door Gülen en zijn supporters werd gepleegd, verhoogden de Turken de politieke druk om tegenstanders uit te leveren. Dat had effect, want op 11 augustus stuurde de Bulgaarse regering Büyük in het geheim naar hun oosterburen.

Eigen belang: kwetsbaar voor migratiestromen
De officiële Bulgaarse lezing is dat Büyük niet de benodigde papieren had om in het EU-land te wonen, en dus moest vertrekken. De geheime uitlevering betekent een grove schending van de Bulgaarse en internationale wetten, zo reageerde de nationale ombudsman van Bulgarije Maya Manolova tegen EurActiv.

Minister president Bojko Borisov gaf toe dat de uitlevering ‘op het randje van de wet’ is, maar impliceerde ook de daadwerkelijke reden voor de samenwerking met Turkije. Bulgarije is ‘extreem kwetsbaar’ als Ankara besluit ‘Europa te overspoelen met migranten’, aldus Borisov. ‘Ik ben er zeer bezorgd over: we moeten de best mogelijke relatie opbouwen met Turkije.’

Schending van de mensenrechten
Veel Bulgaren hebben woedend gereageerd op de actie. Coalitiepartij ‘Hervormers’ zei dat de uitlevering de regering in gevaar brengt en de invloedrijke columnist Svetoslav Terziev schreef dat Bulgarije de Europese Conventie van Mensenrechten heeft geschonden. Andere Bulgaarse media verwezen naar Griekenland, dat vooralsnog weigert om acht gevluchte Turkse militairen uit te leveren.

Het overhandigen van Büyük is mogelijk het topje van de ijsberg. Naast de zakenman werd al een andere Turk ‘met terreurbanden’ door de Bulgaren uitgeleverd, en volgens premier Borisov zullen meer verzoeken volgen. ‘Uit de signalen die we krijgen van Turkije blijkt dat het om nog veel meer burgers gaat.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.