buitenland

Biden naar Turkije: kan hij boosheid over Gülen sussen?

21 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden gaat de komende week proberen om de relatie met Turkije wat te doen ontspannen. De spanningen tussen beide landen zijn opgelopen, omdat de Amerikanen vooralsnog weigeren de islamistische prediker Fethullah Gülen uit te leveren.

Biden is woensdag de eerste hoge Amerikaanse politicus die Ankara bezoekt na de mislukte putsch in juli.

Turkije wil geen compromis

De Turkse regering verdenkt de beweging van Gülen, die zelf in de Verenigde Staten zit in zelfverkozen ballingschap, achter de staatsgreep te zitten. Turkije wil dat de voormalige vriend, maar thans aartsvijand van president Recep Tayyip Erdogan wordt uitgeleverd. De Amerikanen willen eerst hard bewijs zien dat Gülen en zijn aanhangers daadwerkelijk een hand hebben gehad in de staatsgreep. Maar de Turken zijn niet van plan een compromis te sluiten over de uitlevering. ‘Om onze relatie met Amerika te verbeteren, is de uitlevering van Gülen, het belangrijkste. Daarover kan niet worden onderhandeld,’ zei de Turkse premier Binali Yildirim onlangs.

Biden wacht dus een moeilijke taak. Hem is er alles aangelegen de plooien glad te strijken, want NAVO-bondgenoot Turkije wordt in Washington gezien als een strategisch belangrijke speler in de strijd tegen Islamitische Staat. Turkije geeft de Verenigde Staten de ruimte om vanaf Turks grondgebied luchtaanvallen uit te voeren op de terreurbeweging. Een hoge Amerikaanse delegatie komt maandag al aan in Turkije om het bezoek van Biden voor te bereiden en Ankara’s eisen met betrekking tot Gülen te bediscussiëren, schrijft Hurriyet.

Kritiek op zuivering

De Turkse regering vindt dat de EU en de Verenigde Staten veel te lauw hebben gereageerd op de mislukte poging om president Erdogan uit zijn paleis te verdrijven. Hoewel Washington de couppoging wel veroordeelde, hebben de Verenigde Staten ook kritiek op de grootschalige zuivering die daarna in Turkije plaatshad, en nog altijd gaande is.

Zo’n 80.000 militairen, ambtenaren, journalisten en wetenschappers verloren hun werk of werden op non-actief gesteld, terwijl 20.000 mensen werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gebeurtenissen op die bewuste vrijdagavond in juli.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.