buitenland

Adviseur Merkel: ‘Migratiedeal werkt prima: Plan B is niet nodig’

05 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens een vooraanstaande adviseur van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is een ‘Plan B’ voor de migratiedeal tussen Turkije en de Europese Unie niet nodig. ‘De deal werkt goed, dus een Plan B is onnodig’.

Peter Altmaier reageert met zijn uitspraak op een eerder pleidooi van Griekenland.

De Griekse regering is namelijk bang dat Turkije de deal binnen de kortste keren opzegt en daarmee de poort naar Europa weer wagenwijd openzet voor asielzoekers. Maar Altmeier is ervan overtuigd dat de deal stand zal houden, zegt hij vrijdag tegen de Berliner Zeitung.

Dreigementen over opzeggen migratiedeal

Turkse politici dreigden de afgelopen dagen meermaals met het opblazen van de migratiedeal die in maart dit jaar werd gesloten met de EU. Zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag dat zij zich aan hun beloftes hebben gehouden, terwijl Europa nog steeds over de brug moet komen met geld en visumvrij reizen. Als dat niet snel gebeurt, dreigen de Turken de afspraken niet meer na te komen.

Maar: de deal heeft het beste voor met Duitsland en de EU als geheel, maar ook voor Turkije, zegt Altmaier vrijdag. ‘Dat land heeft meer vluchtelingen opgenomen dan elk ander land in Europa’.

De Griekse minister voor migratie Yiannis Mouzalas uitte woensdag zijn zorgen over een eventuele Turkse beëindiging van de migratiedeal. Turkije ligt de afgelopen weken na de mislukte staatsgreep in het land namelijk onder vuur van verschillende Europese leiders. Met de grootschalige zuiveringen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan doorvoert, maken veel EU-landen zich zorgen over de mensenrechtensituatie in het land. Mouzalas vreest dat Turkije op een gegeven moment zijn dreigementen waarmaakt en stopt zich te houden aan de deal.

Aantal migranten drastisch afgenomen, voor nu

Op het hoogtepunt van de migratiecrisis kwamen vorig jaar duizenden asielzoekers per dag Griekenland vanuit Turkije binnen. Sinds de EU-deal in maart werking is getreden, is dat aantal scherp afgenomen.

Turkije beloofde daarmee migranten die in Griekenland aankomen terug te nemen, en in ruil daarvoor erkende Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen. Daarvoor ontvangt het land miljarden euro’s aan hulp, en zijn er onder meer gesprekken gaande over visumliberalisering voor Turken die naar de EU willen reizen. Ook worden de gesprekken over Turkse toetreding tot de EU hervat.

Die laatste twee elementen lopen op dit moment stroef, gezien de zuiveringen in het land en daaruit voortvloeiende de terughoudendheid van Europese leiders om het EU-lidmaatschap van Turkije te bespreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.