Aangifte van ‘belediging’ tegen man die Münchenschutter uitschold

04 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Thomas Salbey Foto: Youtube

Tegen de hijskraanmachinist die eind juli de man uitschold die in een winkelcentrum in München negen mensen doodde, is aangifte gedaan. Een video waarin de 57-jarige man op de schutter schold, werd miljoenen keren bekeken op het internet.

De aangifte van belediging werd gedaan door een onbekend persoon, bevestigt het Duitse Openbaar Ministerie (OM) aan verschillende media. De kraanmachinist, Thomas Salbey schreeuwde vanaf zijn balkon beledigingen tegen de schutter, Ali David Sonboly, die op het dak van een parkeergarage stond.

Aangifte van beledigen overleden persoon

‘Wat doe je hier? Je bent een klootzak,’ klinkt het op de video. ‘Je kan toch niet zomaar in een winkelcentrum schieten, jij idioot!’ Iemand die op het dak van het flatgebouw van Halbey stond, filmde met zijn telefoon een video.

 

Omdat de aangifte tegen Salbey gaat om het beledigen van Sonboly, die later overleed, is het onduidelijk wat het OM zal doen met de aangifte. Het is namelijk onbekend of de man kan worden vervolgd in deze situatie. De autoriteiten onderzoeken de kwestie.

Sonboly schoot op flatgebouw

Sonboly, die zichzelf na de moordpartij neerschoot, zou ook op het flatgebouw van Salbey hebben gericht. Volgens de kraanmachinist ging het echter niet om een gericht schot op hem, de persoon die het voorval filmde, zou juist het doelwit zijn geweest.

Na de aanslag kwam aan het licht dat de schutter geobsedeerd was met massamoorden. Zo had hij een school shooting en de aanslag door de Noorse terrorist Anders Breivik verheerlijkt. Via Facebook-accounts lokte hij klasgenoten naar de McDonald’s in het winkelcentrum, waarna hij om zich heen schoot.