Zoon van Osama bin Laden dreigt met ‘wraak op Amerika’

10 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Hamza bin Laden in 2001 Foto: AFP

De zoon van Osama bin Laden, de gedode oud-leider van terreurgroep Al-Qa’ida, zegt wraak te willen nemen op de Verenigde Staten voor de dood op zijn vader. In een online audiobestand zou de man, Hamza bin Laden, beloofd hebben de ‘internationale strijd’ van de groep door te zetten.

2769061 (1)Jihaderfenis en klimaat: dit onthullen brieven van Bin Laden

Dat meldt persbureau Reuters. Hamza bin Laden, die naar schatting ongeveer vijfentwintig is, zegt dat hij niet zozeer wraak wil nemen voor zijn vader, maar voor ‘iedereen die de islam verdedigt.

Audiobericht

‘Wij zullen doorgaan met aanslagen op jullie in je eigen land en in het buitenland als reactie op de onderdrukking van het Palestijnse, Afghaanse, Syrische, Iraakse, Jemenitische en Somalische volk net als de islamitische landen die de onderdrukking niet hebben overleefd,’ zegt Hamza.

In het audiobericht, een bestand van 21 minuten genaamd Wij zijn allemaal Osama, zegt Hamza de dood van zijn vader te willen wreken. Dat bevestigt de terreurmonitor en denktank SITE Intelligence Group.

Op 2 mei 2011 drongen Amerikaanse legereenheden de schuilplaats van Osama in Pakistan binnen. Daar doodden ze de terreurleider, verantwoordelijk voor de aanslag op elf september 2001.

Opvolger

Na de inval op de schuilplaats vond het Amerikaanse leger een groot aantal brieven van Osama, onder meer over zijn zoon. Daaruit blijkt dat d Al-Qa’ida-leider zou willen dat zijn zoon naar een islamitische school in Qatar werd gestuurd, om daar ‘de echte en eerlijke islam’ te studeren.

Hamza wordt al maanden aangewezen als mogelijke opvolger van zijn vader. Hij zou namelijk een jonge generatie jihadisten ‘kunnen inspireren’ voor Al-Qa’ida te vechten, in plaats van Islamitische Staat (IS). Voordat Osama werd vermoord door het leger van de Verenigde Staten, was er weinig contact tussen Hamza en zijn vader.

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.