Wie is Akin Öztürk, de ‘man achter Turkse coup’?

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Akin Öztürk zit meer dan dertig jaar bij het Turkse leger Foto: EPA

Akin Öztürk, het voormalige hoofd van de Turkse Luchtmacht zit volgens Turkse media niet achter de staatsgreep. Het staatspersbureau van Turkije meldde eerder dat hij bekende de initiatiefnemer van de coup te zijn.

2016-07-17 17:57:29 epa05429406 Turkish President Recep Tayyip Erdogan cries near by coffins of Erol Olcok and his son Abdullah Tayyip Olcok, who were killed in a coup attempt on 16 July, during the funeral, in Istanbul, Turkey, 17 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced the coup attempt as an 'act of treason' and insisted his government remains in charge. Some 104 coup plotters were killed, 90 people - 41 of them police and 47 are civilians - 'fell martrys', after an attempt to bring down the Turkish government, the acting army chief General Umit Dundar said in a televised appearance. EPA/SEDAT SUNAWaarom vuurden coupplegers niet op Erdogan?

De oud-militair werd op zaterdag opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de mislukte staatsgreep. Volgens het nationale persbureau Anadolu bekende Öztürk dat hij de staatsgreep had gepleegd. Haberturk, een private televisiezender, heeft het bericht echter tegengesproken.

Tegenstrijdige berichten over bekentenis

Ook de commerciële zender NTV zegt dat Öztürk nooit een bekentenis heeft afgelegd. Hij zou juist hebben ontkend iets te maken te hebben met de coup. ‘Ik ben niet de persoon die de couppoging van 15 juli heeft voorbereid of geregisseerd en ik weet niet wie dat wel heeft gedaan,’ zei hij volgens de zender in zijn getuigenis.

De 64-jarige Öztürk was twee jaar lang commandant van de Turkse luchtmacht. De oud-militair zit sinds 1973 bij het leger, en was tot zijn arrest op zondag bestuurslid van de opperste militaire raad in Turkije. Hij was een van de bijna drieduizend mensen die werden gearresteerd en werden beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de staatsgreep.

Hoogverraad ten laste gelegd

Hürriyet, een van de grootste kranten in Turkije, beweert ook dat de man verantwoordelijk is voor de staatsgreep. Hij wordt beschouwd als ‘vijand van de staat’ nadat hij werd gearresteerd in Ankara. Öztürk wordt beschuldigd van hoogverraad.

Bij de staatsgreep kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. De coup mislukte en de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft sinds zaterdag een reeks extreme maatregelen genomen om de betrokkenen te arresteren.