buitenland

Kreeg schutter winkelcentrum München hulp van vriend?

25 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Vrijdag schoot Ali David Sonboly, een 18-jarige Iraanse Duitser negen mensen dood in een McDonald’s in München. Zeven van de negen slachtoffers waren tieners. Sonboly zou de aanslag een jaar lang hebben gepland, en een 16-jarige Afghaanse vriend van de schutter is mogelijk medeplichtig.

De Duitse justitie heeft zondag in een persconferentie bekendgemaakt dat de schutter al een jaar bezig was met het plannen van de aanslag.

Illegaal een pistool gekocht

Hij zou op internet illegaal een Glock-pistool hebben gekocht. Vervolgens zou hij slachtoffers naar de McDonald’s gelokt hebben via Facebook, door te zeggen dat er gratis eten zou worden uitgedeeld. De slachtoffers zouden willekeurig zijn gekozen en geen klasgenoten zijn.

Een 16-jarige Afghaanse vriend van de schutter wordt door de politie verhoord over wat hij zou weten van de plannen van de schutter.  Uit het verhoor moet blijken in hoeverre de Afghaanse jongen betrokken was bij het plannen van de misdaad en hoeveel informatie hij heeft achtergehouden. Openbaar aanklager Thomas Steinkraus-Koch meldt in ANP dat uit opgediepte communicatie is gebleken dat de twee vrienden kort voor het incident de plaats van de schietpartij hebben bezocht.

De twee vrienden kennen elkaar uit de psychiatrie. Sonboly zou eerder twee maanden zijn opgenomen in een psychiatrische instelling. Hij zou angststoornissen en depressies hebben gehad en daarvoor in behandeling zijn geweest.

 ‘Ik ben een Duitser’

De Iraanse Duitser was geboren en getogen in Duitsland en zou geen banden hebben met de IS of andere politieke motieven hebben gehad. Hij zou zelfs tijdens de schietpartij xenofobische leuzen en ‘ik ben een Duitser’ geroepen hebben tegen een man die hem aansprak. De schietpartij van Sonboly, op 22 juli, was precies vijf jaar na de massamoord van Anders Breivik.

De jonge schutter was geobsedeerd met massaschietpartijen: krantenknipsels over schietpartijen en het boek waarom scholieren doden, zijn op zijn kamer gevonden. Ook was de Iraans-Duitse dader een verwoede gamer van vooral schietspelletjes. Sonboly heeft nog de school in het Duitse Winnenden bezocht en gefotografeerd. In die plaats schoot een 17-jarige jongen in 2009 vijftien mensen, en daarna zichzelf, dood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.