#Turkije

Burgemeester dood na hoofdschot in Istanbul

18 juli 2016Leestijd: 1 minuut

Cemil Candas, de plaatsvervangende burgemeester van een district in Istanbul, is overleden nadat hij in zijn hoofd werd geraakt tijdens een schietpartij. Een schutter stormde het gemeentehuis binnen en is na de schietpartij gearresteerd.

Volgens de Turkse televisiezender NTV stormde de een onbekende man het gebouw binnen, waarna schoten werden gelost. Candas werd in zijn hoofd geraakt, en overleed daarna aan zijn verwondingen.

CHP regeert in Sisli

2016-07-16 16:30:59 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLAlles over de staatsgreep en de nasleep in Elseviers dossier #Turkije

De Republieke Volkspartij (CHP), de belangrijkste oppositiepartij van Erdogan en zijn AKP-partij, regeert in het Sisli-district in Istanbul. Het gebied rondom het gemeentehuis werd afgezet na de aanslag. De grote oppositiepartijen hebben aangegeven niets te maken te hebben met de dader, en hebben de schietpartij veroordeeld.

De fatale schietpartij had daags na een mislukte staatsgreep plaats. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de aanslag en de coup van vrijdagnacht door een deel van het Turkse leger, waarbij bijna driehonderd mensen om het leven kwamen.

Na de mislukte coup worden ambtenaren onder de loep genomen door Erdogan, die ziedend is dat zijn machtspositie werd bedreigd. Meer dan negenduizend ambtenaren zijn al gearresteerd en de regering kondigde op maandag een reisverbod aan. Dit betekent dat de 3.6 miljoen ambtenaren in Turkije niet naar het buitenland mogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.