Trump daagt Russen uit om Hillary Clinton te hacken

27 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Donald Trump zegt te hopen dat de Russen die door de Democratische partij worden beschuldigd van het hacken van duizenden e-mails, Hillary Clinton als volgende doelwit nemen. Trump houdt vol dat hij verder niets met het Rusland van Vladimir Poetin te maken heeft.

Evenement:Hillary Clinton en Donald Trump staan de komende maanden drie keer oog in oog tijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

De Democratische partij werd afgelopen week getroffen door een grootschalige hack. Uit de emails die naar buiten kwamen bleek dat de partijtop Bernie Sanders actief heeft tegengewerkt tijdens de voorverkiezingen. Zo werden er strategieën besproken om Sanders in diskrediet te brengen en zo Clinton in het zadel te helpen.

Democraten wijzen naar Poetin en Trump
De voorzitter van de partij, Debbie Wasserman Schultz, stapte begin deze week op door de controverse. Volgens de Democraten en een internetexperts zitten Russische inlichtingendiensten achter de hack. Clintons campagnemanager wees naar de vriendelijke relatie tussen Trump en Poetin – ze gaven elkaar de afgelopen tijd meermaals complimenten – als motief voor de Russen om de Democraten te dwarsbomen.

De Russen ontkennen de aantijgingen een ook Trump zegt van niets te weten. ‘Ik heb nog nooit met Poetin gesproken,’ zei de vastgoedmagnaat woensdagmiddag tijdens een persconferentie. Wel wilde hij kwijt dat hij als president ‘niets liever zou willen dan een vriendelijke relatie met de Russen. Op dit moment respecteren ze ons totaal niet’.


Trump wil dat Rusland ook 30.000 mails van Clinton publiceert
Daar liet de Republikeinse presidentskandidaat het niet bij. ‘Als jullie luisteren’, zei Trump in de richting van Rusland, ‘ik hoop dat jullie ook de 30.000 e-mails kunnen vinden (van Hillary Clinton) die zijn verdwenen. De pers zou er erg blij mee zijn.’ Er zitten vast ‘pareltjes’ tussen, aldus Trump.

Daarmee doelt hij op de mails die Hillary zou hebben verwijderd van haar privéserver, waarover de FBI begin juli berichtte. Die noemde het verwijderen van e-mails en het gebruik van een privéserver voorbeelden van nalatigheid, maar niet genoeg reden om over te gaan tot vervolging.

De campagne van Clinton heeft met verbazing gereageerd op de uitspraken van Trump. ‘Dit moet de eerste keer zijn dat een presidentskandidaat een buitenlandse macht heeft opgeroepen een politieke tegenstander te bespioneren. Dat is geen overdrijving, dat zijn de feiten.’