Na Brexit: Timmermans wil dat politici EU gaan omarmen

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

Voor het eerst na ‘Brexit’ heeft eurocommissaris en EU-vicepresident Frans Timmermans in de media van zich laten horen. Hij zegt dat het Britse besluit vooral een leermoment voor de Unie én de lidstaten moet zijn.

Timmermans maakt in een interview met actualiteitenprogramma Nieuwsuur duidelijk dat hij baalt van de negatieve houding van veel nationale parlementen jegens Brussel. ‘Er is een gewoonte ontstaan in de lidstaten om als iets goed gaat het naar je toe te trekken en als iets niet goed gaat, heeft Brussel het gedaan,’ zei Timmermans.

Pessimistisch
De politiek in het Verenigd Koninkrijk was lange tijd zeer pessimistisch over het Europese project. ‘Twintig jaar lang is daar verteld dat er weinig deugt aan de EU.’ Het is daarom weinig verrassend dat een meerderheid nu uit de EU wil stappen, aldus de eurocommissaris.

Voor het referendum noemde Timmermans een mogelijk Brits vertrek uit de EU al de ‘collectieve schuld van alle politici in Europa.’ Hij heeft deze keer een deel van de oplossing: politici moeten in het vervolg juist verantwoordelijkheid durven nemen voor het EU-beleid. ‘Ga je voortdurend zeggen dat alles wat Brussel is, in feite van iemand anders is. Of zeg je: ik zit ook aan tafel in Brussel en ben medeverantwoordelijk.’

Onzichtbaar
Na het Britse referendum was EU-voorvechter Timmermans opeens bijna onzichtbaar. Hij zegt dat hij tijd nodig had om de resultaten te analyseren. Zijn oordeel: ‘De Britse middenklasse en arbeidersklasse hebben het idee de controle over hun land kwijt te zijn. Overal in Europa zie je dat. Samen moeten we proberen om weer een perspectief te schetsen.’

Hij zegt dat de Britten wat hem betreft nog altijd met open armen worden ontvangen in Brussel. ‘Maar de bevolking daar heeft besloten, dus ik denk dat de Britten zullen vasthouden aan hun besluit om de Europese Unie te verlaten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.