Parijs ‘stil en voorzichtig’ tijdens EK-finale door terreurdreiging

10 juli 2016Leestijd: 1 minuut
Het EK werd ook geteisterd door geweld door agressieve toeschouwers Foto: EPA

De nationale voetbalteams van Frankrijk en Portugal nemen het zondagavond tegen elkaar op tijdens de finale van het Europees Kampioenschap in het Stade de France in Parijs.

Door de hoge terreurdreiging is echter niet alleen meer politie ter plaatse, maar wordt zelfs een mogelijke Franse overwinning minder uitgebreid gevierd.

EK-geweld Russische hooligans bereikt nu ook Duitsland

Zo wordt er geen triomftocht over de Champs-Élysées in Parijs gehouden. Onder meer omdat er een militaire parade plaatsheeft op donderdag kunnen de Fransen een mogelijke overwinning niet uitgebreid vieren in het hart van Parijs maar ook de kans op een aanslag speelt een grote rol.

De veiligheidsdiensten keken tijdens het hele EK gespannen toe. Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 wordt de kans op een nieuwe aanslag relatief groot geschat. Omdat de dreiging aan lijkt te houden, zal een overwinning van de Fransen minder uitgebreid worden gevierd.

Extra politieagenten

Daarnaast zijn extra politieagenten op de been in Parijs. Volgens de Franse krant Le Monde zijn op zondag zo’n 3.400 extra politie- en gendarmerieleden actief. Het Franse politiekorps heeft ook aangegeven dat er strenge veiligheidsmaatregelen worden genomen op de finaleavond.

Zo zullen er niet meer dan 90.000 toeschouwers worden toegelaten tot de fanzone en wordt het verkeer rond de Champs-Élysées stilgezet op zondagavond. Ook mogen restaurants rondom het Stade de France geen alcohol op het terras schenken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.