Ondanks Brexit wil Europees parlement niet van Juncker af

01 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Na het Britse besluit om uit de EU te stappen kwam er felle kritiek op EU-leider Jean-Claude Juncker. Maar van het Europees Parlement hoeft hij voorlopig niet op te stappen.

De europarlementariërs van het rechtste, eurosceptische blok ‘Europa van Naties en Vrijheid’, waartoe ook de Nederlandse PVV behoort, hadden gevraagd om de stemming over de positie van Juncker. Ze noemden de voorzitter van de Europese Commissie onbeholpen en zelfs een van de redenen achter het Britten vertrek uit de Unie.

Het overgrote deel van het Europees Parlement is het niet met de groep eens, meldt VoteWatch. 81% van de Europarlementariërs weigerde het plan om Juncker af te zetten te steunen.

Onder degenen die achter Juncker blijven staan, zijn de groepen waartoe de VVD, D66 en PvdA behoren. Alleen de blokken van de PVV en het Britse Ukip waren in grote meerderheid voor een vertrek van Juncker. De meeste politici uit de groep van SGP en ChristenUnie onthielden zich van stemming.

Felle kritiek
De stemming kwam niet uit het niets, want na het Brexit-referendum kwam felle kritiek in de richting van Juncker, onder meer in een aantal Duitse kranten. Eerder deze week wezen de vier Visegradlanden (Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië) bovendien zonder schromen naar Juncker als de man die de Britten over de rand heeft geduwd.

‘We vragen ons af of het leiderschap van de Europese Commissie nog wel het recht heeft om door te gaan,’ schreef de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski. ‘Dat is in onze ogen niet het geval.’ Die kritiek werd niet overgenomen door het Europees parlement, want ook veel Oost-Europese europarlementariërs spraken hun steun uit voor Juncker.

Hoe het Britse vertrek uit de EU er precies uit zal zien, is nog altijd grotendeels onduidelijk. Als het aan de Britse politicus Michael Gove ligt, duurt het nog zeker tot volgend jaar voordat de Britten het exit-proces starten. EU-politici als Juncker willen juist dat het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk vertrekt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.