buitenland

Dader schietpartij Baton Rouge wilde ‘vechten tegen politie’

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Gavin Long, de man die zondag drie agenten doodschoot in de Amerikaanse stad Baton Rouge, kondigde zijn daden aan op internet. Hij maakte zich boos over de manier waarop politie omgaat met de zwarte bevolking en riep op om ‘terug te vechten’.

Long lijkt de politie in een val te hebben gelokt. Agenten kregen rond 9 uur ’s ochtends lokale tijd een melding dat een man met een machinegeweer langs de snelweg liep, op ruim een kilometer van het hoofdkwartier van de politie.

Toen een groep agenten op de melding af kwam, opende Long het vuur. Volgens een buurtbewoner zou de dader tien tot twaalf schoten hebben afgevuurd. Bij de schietpartij zijn drie agenten omgekomen, bevestigt de politie van Baton Rouge. Er zijn nog eens drie andere agenten gewond geraakt, waarvan een in kritieke toestand verkeert. De schutter kwam om het leven.

Dader wilde ‘terugvechten’ tegen politie
Over de dader wordt steeds meer bekend. Gavin Long, 29, zat vijf jaar lang bij de mariniers en diende een jaar in Irak. Hij zou kampen met psychische problemen.

Op internet gaf de zwarte Amerikaan aanwijzingen over zijn motieven. In een video die hij vorige week onder een pseudoniem online zette, zegt Long dat ‘we terug moeten vechten’ tegen de Amerikaanse politie. ‘Het is tijd om ons op te offeren voor ons ras’. Ook noemde hij de schietpartij in Dallas, waarbij de dader specifiek blanke agenten neerschoot, een moment van ‘gerechtigheid’.

An image of ‘Cosmo Setepenra' taken from Facebook
Een foto van de dader op Facebook. Bron: Facebook

Hoogspanning na politiegeweld en ‘Dallas’
De schietpartij vond plaats op de Airline Highway, vlakbij de plek waar twee weken geleden de zwarte man Alton Sterling werd gedood door een agent. Zijn dood werd opgenomen met een mobiele telefoon en veroorzaakte felle protesten in Baton Rouge en ver daar buiten. De overwegend blanke politie zou teveel geweld gebruiken tegen zwarte Amerikanen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Na de schietpartij in Dallas van afgelopen week, leken de raciale spanningen in Amerika een hoogtepunt te bereiken. Een paar dagen geleden werden al drie jongeren in Baton Rouge met wapens opgepakt. Ze zouden plannen hebben om agenten dood te schieten. Politici als Rudy Giuliani wijzen met een beschuldigende vinger naar de ‘Black Lives Matter’-beweging, die zwarte Amerikanen zou oproepen geweld te gebruiken tegen agenten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.