Nieuw doelwit van IS? Reeks aanslagen in Saudi-Arabië

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Youtube

Saudi-Arabië werd vandaag geteisterd door een reeks bomaanslagen, meldden Saudische media. In Jeddah, Qadif en dicht bij de beroemde moskee in Medina gingen verschillende explosies af.

Het gaat waarschijnlijk vooral om zelfmoordaanslagen, meldt de nationale nieuwszender al-Arabiya. Een van de bommen ging af bij de beveiliging van de ‘moskee van Mohammed in Medina’. Medina wordt door veel moslims als heilige stad beschouwd, als sterfplaats van de profeet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gecoördineerde aanslagen

Lees meer over het ramadan-offensief van IS en de aanslagen in Irak, Turkije en Bangladesh

De zelfmoordaanslag in Jeddah werd gepleegd bij het Amerikaanse consulaat. Twee politieagenten zijn gedood. Verder zijn er geen doden gemeldOok bij een moskee in Qadif blies een terrorist zichzelf op. Het zou gaan om een reeks gecoördineerde aanslagen door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De explosies zijn nog niet opgeëist. De bomaanslag bij de Sjiitische moskee in Qadif zou een gerichte aanslag zijn op de bevolkingsgoep.

IS pleegde in de ramadan-maand een reeks aanslagen, in onder meer Turkije en Irak. Door een bomaanslag in Bagdad zijn tweehonderd mensen om het leven gekomen. Drie zelfmoordterroristen pleegden een fatale aanslag op het vliegveld in Istanbul.

Populair

Als IS inderdaad achter de aanslag zit, is het volgens denktank IHS Global Insight een aanduiding dat de terreurorganisatie ‘meer variatie brengt in zijn doelwitten en het geografisch bereik uitbreidt.’

Daarnaast zouden de terroristen van IS ‘aan het experimenteren’ zijn in Saudi-Arabië. ‘Zij proberen te achterhalen wat de zwaktepunten van het land zijn, en die proberen ze uit te buiten.’ Volgens Firas Abi Ali, analist van de denktank, is het zorgwekkend dat de terroristen zoveel beweegruimte hebben in Saudi-Arabië.

‘Dit geeft misschien wel aan dat het denkbeeld van de groep populair genoeg is in Saudi-Arabië om mensen te verwerven die daar hun eigen leven voor willen geven.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.