buitenland

Na reeks aanslagen neemt kritiek op Merkels migratiebeleid toe

25 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Vier aanslagen in Zuid-Duitsland in korte tijd hebben de politieke verhoudingen op scherp gezet. Critici van bondskanselier Angela Merkel eisen maatregelen, om nieuwe aanslagen gepleegd door asielzoekers te voorkomen.

Eerst was er een 17-jarige Pakistaanse IS-aanhanger die in een regionale trein passagiers aanviel met een bijl, daarna een depressieve Iraniër die in München om zich heen begon te schieten. Zondagochtend doodde een Syriër in Reutlingen een vrouw met een machete en die avond blies een Syrische terrorist zich op in het dorpje Ansbach. Vier aanslagen in het zuiden van Duitsland, alle vier uitgevoerd door migranten.

De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil geen connectie leggen tussen het recente geweld en migratie. Het Duitse migratiebeleid van afgelopen jaar moet buiten de discussie worden gehouden, aldus De Maizière, omdat twee van de daders al jarenlang in Duitsland woonden. ‘Het gaat om migranten die ver voor afgelopen herfst naar ons land kwamen.’

Duitsland weet niet wie er binnen is gekomen
Maar de kritiek op Merkel en haar opendeurbeleid neemt snel toe na de aanvallen. De man die met een bijl toesloeg, bleek nooit te zijn gecontroleerd door de Duitse autoriteiten: niet toen hij vorig jaar de Duitse grens passeerde en niet tijdens de asielprocedure. Rainer Wendt, voorzitter van de grootste politievakbond, waarschuwt dat de Duitse autoriteiten geen idee hebben wie er precies het land is binnengekomen de afgelopen maanden.

Ook de Beierse premier Horst Seehofer, die vorig jaar verscheidene keren met Merkel botste, waarschuwt voor gevaarlijke asielzoekers. ‘Er wonen hier veel vluchtelingen, die een moeilijke transitie meemaken en onze hulp nodig hebben. Maar we moeten ook erkennen dat er mensen tussen zitten met een angstaanjagend potentieel voor geweld.’ Volgens de nieuwste cijfers van de federale recherche worden 410 asielzoekers gevolgd, omdat ze extremistische ideeën zouden hebben.

‘Afscheidscultuur is hard nodig’
De dader van de zelfmoordaanslag op zondag in Ansbach had eigenlijk al moeten worden uitgezet naar Bulgarije, maar dat bleek lastig door de psychische problemen van de man. CDU-parlementslid Armin Schuster zegt maandag tegen tijdschrift Focus dat moet worden gekeken hoe het uitzetten van afgewezen asielzoekers kan worden versoepeld. ‘We hebben na de welkomstcultuur ook een afscheidscultuur nodig.’

Alternative für Deutschland (AfD) spreekt zich na de aanslagen andermaal in felle termen uit. Volgens fractievoorzitter Uwe Junge moet de politie meer macht krijgen om ‘de gevaren van massamigratie te beteugelen’. Zijn collega Andre Poggenburg verbindt de aanslagen in Duitsland direct aan Merkel. ‘Dank u voor de terreur in Duitsland en in Europa,’ tweette hij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.