‘Met naturalisatie Syriërs krijgt Erdogan er zomaar 3 miljoen stemmen bij’

11 juli 2016Leestijd: 3 minuten
Tegenstanders beschuldigen Erdogan van populistische motieven - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil ongeveer 300.000 Syrische vluchtelingen de Turkse nationaliteit geven. Het is onderdeel van een plan om rijke en hoogopgeleide Syriërs in het land te houden.

Dat melden Turkse media maandag.

Erdogan verklaarde vorige week al een ‘helpende hand’ te willen uitsteken naar de Syriërs. ‘We gaan onze Syrische vrienden helpen en hen de kans geven om, als ze dat willen, de Turkse nationaliteit te bemachtigen,’ zei de president tijdens een ramadan-viering.

Turks paspoort in stappen

Maandag komen meer details naar buiten over het plan, dat van de oppositie en de bevolking niet op veel steun kan rekenen. Onder het naturalisatieplan van Erdogan, kunnen Syriërs stapsgewijs de Turkse nationaliteit verkrijgen. In eerste instantie moeten zo’n 30.000 tot 40.000 vluchtelingen genaturaliseerd worden. Dat aantal moet dan uiteindelijk uitgroeien tot 300.000.

Volgens de staatskrant Haberturk is het de bedoeling opgeleide Syriërs in het land te houden. ‘Hoogopgeleiden uit andere landen kunnen onder dit plan ook staatsburgerschap aanvragen,’ aldus de krant. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor gezinsleden van genaturaliseerde Syriërs om een Turks paspoort te krijgen.

Normaal gesproken geldt voor vluchtelingen de regel dat zij minstens 5 jaar in het land moeten wonen, voordat ze überhaupt in aanmerking komen voor naturalisatie.

Belangrijk detail is dat Syrische vluchtelingen die genaturaliseerd worden, een jaar na het verkrijgen van staatsburgerschap mogen stemmen in de verkiezingen.

‘Hij wil import-stemmers voor zich winnen’

Tegenstanders van het plan beschuldigen Erdogan van populistische bedoelingen: hij zou er ‘import-stemmers’ mee voor zijn AK-partij (AKP) willen winnen. Genaturaliseerde Syriërs zouden uit dankbaarheid op hem stemmen.

‘De AKP bekijkt het vanuit religieus oogpunt en laat hiermee zien dat hun politieke voorspoed en religieuze assimilatie belangrijker voor hen is dan het lot van deze onderdrukte mensen. Het feit dat zo’n 3 miljoen mensen opeens staatsburger worden zou een trauma binnen de samenleving veroorzaken’ zegt de vicevoorzitter van de grootste oppositiepartij CHP.

Ook de nationalistische oppositiepartij MHP maakt zich zorgen over het plan, omdat het mogelijk 3 miljoen extra Erdogan-stemmers met zich mee zou brengen. ‘Het zou de demografische structuur van zuidoost-Anatolië compleet veranderen. In politieke zin komt een aantal van 3 miljoen mensen neer op 10 procent van de kiesgerechtigde bevolking,’ aldus MHP-vicevoorzitter Semih Yalcin.

De Koerdische HDP-partij maakt zich zorgen over de arbeidsmarkt, en waarschuwt dat het naturalisatieplan bestaande negatieve sentimenten over vluchtelingen zou kunnen versterken.

Erdogan ziet geen probleem, en trekt een vergelijking met het coulante vluchtelingenbeleid van Duitsland. ‘In ons land leven momenteel 79 miljoen mensen op 780.000 vierkante kilometer. Duitsland, de helft kleiner, heeft 85 miljoen inwoners. We kunnen de problemen die erdoor veroorzaakt worden makkelijk oplossen’.

Naast de oppositie, is ook de bevolking er niet blij mee. Onder de hashtag ‘#UlkemdeSuriyeliIstemiyorum (‘Ik wil geen Syriërs in mijn land’), die vorige week trending werd, lieten miljoenen Twitteraars hun onvrede blijken over de aankondiging van Erdogan.

Vooral de moeilijke integratie van Arabisch sprekenden, en de mogelijkheid dat men misbruik zal maken van het beleid voor economische doeleinden wekken weerstand op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.