buitenland

Merkels CDU is klaar met Schulz: ‘Zijn partij maakt mensen boos’

06 juli 2016

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz maakt, als het aan de Duitse regeringspartij CDU ligt, geen kans meer op een volgende termijn. ‘Zijn SPD staat voor alles waar de mensen in Europa zich aan ergeren.’

‘Er ligt een deal op tafel waarin is afgesproken dat Schulz weggaat als zijn termijn erop zit. En aangezien het feit dat hij een man van eer is, neem ik aan dat hij zich zal houden aan zijn eigen toezegging,’ zegt Julia Kloeckner, vicevoorzitter van de CDU – de partij van bondskanselier Angela Merkel – tegen Die Welt.

Troostprijs

Schulz is voorzitter van het parlement sinds januari 2012. Zijn huidige termijn loopt nog tot het einde van dit jaar. Normaal gesproken zit een voorzitter er voor tweeënhalf jaar, maar omdat Schulz het voorzitterschap van de Europese Commissie zag worden gekaapt door Jean-Claude Juncker, kreeg hij als ‘troostprijs’ een tweede termijn. Hij heeft nog niet aangekondigd of hij opgaat voor een derde termijn, maar dat is wel de verwachting in Brussel, schrijft de website EUObserver.

Bij de CDU is er duidelijk irritatie over de uitgesproken Schulz. Dat heeft te maken met de nasleep van de Brexit: de parlementsvoorzitter wil de Britten er zo snel mogelijk uit, terwijl Merkel hen juist wat meer tijd wil gunnen. En maandag riep Schulz ook nog eens op tot een federale EU-regering, een oproep tot juist meer EU nadat de Britse kiezer zich zo duidelijk uitsprak tegen ‘Brussel’.

Maar het ongemak over Schulz heeft zeker ook te maken met de toenemende spanningen tussen CDU/CSU en coalitiepartner SPD, de partij van Schulz. In de woorden van CDU-parlementslid Peter Tauber: ‘Zijn SPD staat voor alles waar de mensen zich in Europa aan ergeren.’ Hij is persona non grata bij de CDU. Schulz geldt als mogelijke leider van de SPD, waarover volgens Die Welt al enige tijd geruchten de ronde doen.

Onder vuur

De beslissing van de Britten om uit de EU te treden, zorgt voor veel tumult in zowel Groot-Brittannië zelf als binnen de Unie. De Brexit is aanleiding voor belangrijke Duitse politici om de aanval te openen op de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker.

De Europese Commissie ligt steeds meer onder vuur na het Britse EU-referendum en de Brexit. Lees wie er in Duitsland kritiek leveren >
merkeljuncker

De Luxemburger zou zelfs voor zijn functie moeten vrezen, meldden diverse media maandag. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hem het liefst zien verdwijnen na het debacle met de Britten en zijn opmerkelijke optreden in het Europees Parlement vorige week dinsdag. Later werd dit binnen CDU-gelederen in alle toonaarden ontkend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.