Kunnen terroristen worden ontmaskerd met bloedonderzoek?

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Bij de aanslagen op het vliegveld Zaventem werd de stof TATP gebruikt - Foto: AFP

In het bloed van een van de daders van de aanslagen in Brussel werden sporen van de chemische stof TATP gevonden. TATP wordt gebruikt om bommen te maken, en kan in de toekomst mogelijk gebruikt worden om terroristen te ontmaskeren.

‘Sporen van TATP wijzen op contact met de stof, of dat de persoon in een ruimte aanwezig was waar TATP werd gebruikt,’ zeggen  Belgische onderzoekers. Het is niet bekend om welke van de daders het gaat.

Mix

Triacetontriperoxide, kortweg TATP, is een populair middel onder de huidige generatie terroristen. Het is een mengsel van verschillende makkelijk te verkrijgen stoffen, waardoor er makkelijk een bom kan worden gemaakt. De belangrijkste bestanddelen die worden gebruikt om TATP te maken zijn zwavelzuur (vaak gebruikt als gootsteenontstopper), waterstofperoxide (bleekmiddel), en aceton (veel gevonden in nagellakremover).

De explosieve stof werd gebruikt bij de aanslagen op de luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Ook bij de terreuraanslagen in Parijs afgelopen november en de aanslag in de Londense metro in 2007 werd TATP gebruikt.

Contact

De ontdekking kan een mogelijke doorbraak betekenen in toekomstige terreuronderzoeken, zeggen experts. Als er TATP in het bloed van een verdachte wordt aangetroffen, valt er niet te ontkennen dat hij in ieder geval in contact is geweest met mensen die bommen fabriceren.

De stof kan in het bloed terechtkomen door bijvoorbeeld inademing of contact met de huid. De stof werd bij een van de terroristen ontdekt toen patholoog-anatomen een autopsie op hem uitvoerden. Het is niet bekend welke van de terroristen het is. De twee terroristen Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraou bliezen zichzelf op in de vertrekhal van Zaventem, en de ‘man met het hoedje’ Mohammed Abrini ontvluchte de luchthaven. Hij zit nu vast.

Onderzoekers waarschuwen voor het gevaar van TATP voor politieagenten die terreuronderzoek verrichten. De stof is giftig en kan vrije radicalen veroorzaken in het lichaam. Agenten in België vragen nu om speciale pakken als ze bijvoorbeeld een huiszoeking moeten verrichten in het kader van terreuronderzoek.

Voor de passagiers die op het moment van de aanslagen of vlak daarna bijvoorbeeld op vliegveld Zaventem waren, zou geen gevaar zijn. De stof verdwijnt zodra een er een explosie is geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.