Israël: ‘Zuckerberg heeft bloed aan zijn handen’

03 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Mark Zuckerberg Foto: AFP

Facebook is een vrijplaats voor terroristen, zegt de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan. De politicus zegt in een interview op een Israëlische tv-zender dat ‘Mark Zuckerberg bloed aan zijn handen heeft’.

Volgens Erdan doet de Facebookoprichter niet genoeg om gebruikers op te sporen die ‘bedreigende en extremistische’ berichten op het sociale netwerk zetten. Facebook werd eerder dit jaar door autoriteiten van de Verenigde Staten onder druk gezet om  harder op te treden tegen berichten van radicalen op het platform.

Sabotage

2016-04-14 10:24:19 epa05259195 Yezidi Kurdish refugees queue to receive free meals provided by activists at the refugee camp near the Greek-Macedonian border near Idomeni , Greece, 14 April 2016. Thousands of refugees remain stuck in Greece following the closure of the borders of the Balkan route and after the implementation of the migration agreement between the European Union (EU) and Turkey. EPA/KOSTAS TSIRONIS‘IS-strijders willen seksslavinnen op Facebook verkopen’

Volgens Erdan gaat het zelfs veel verder: ‘Facebook werkt helemaal niet mee als de Israëlische politie de organisatie benadert over inwoners van de Westoever van Jordanië.’ De politicus spreekt van ‘sabotage’, terwijl wanhoop uitbreekt in Israël door een reeks moordpartijen op straat.De opmerkingen worden daags na de moordaanslag op een Joodse tiener door een Palestijn gemaakt. De dader zou eerder haatdragende berichten op Facebook hebben geplaatst.

Op donderdag 30 juni overviel een zeventienjarige Palestijn een dertienjarig Joods meisje in haar slaap en stak meerdere keren op haar in. De tiener werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, en is inmiddels aan het verwondingen overleden. De aanval had plaats in de nederzetting Kiryat Arba op de Westelijke Jordaanoever.

Facebook zelf vindt echter dat het meer dan genoeg doet om terrorisme tegen te gaan. ‘We leggen de lat erg hoog voor onszelf,’ zegt het sociale netwerk. De directie van het bedrijf geeft ook aan dat bepaalde teams samenwerken met de Israëlische  politie.