IS doodt 20 buitenlanders bij gijzeling Bangladesh

02 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Militairen buiten het restaurant waar de gijzeling plaatsheeft. Foto: AFP

In een restaurant in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gijzelden IS-terroristen vrijdagavond urenlang tientallen mensen. Zeker 20 gijzelaars, allen buitenlanders, kwamen om het leven.

Een groep van zo’n acht terroristen viel om negen uur lokale tijd zwaar bewapend het restaurant Holey Artisan Bakery binnen in de chique wijk Gulshan, waar veel diplomaten wonen. Ook is de wijk een populaire bestemming voor toeristen.

Allahu Akbar
Tientallen mensen, zowel gasten als personeel, werden gegijzeld. Op het moment van de inval waren twintig mensen aan het werk. Onder de gijzelaars waren veel buitenlanders, onder wie Italianen, Japanners en Indiërs.

Een ontsnapte werknemer vertelde dat de daders ‘Allahu Akbar’ (God is groot) riepen toen ze naar binnen stormden. De overvallers schoten in het rond en gooiden explosieven naar de buiten opgestelde politie. Zeker twee agenten kwamen daarbij om het leven.

Bestorming
De politie probeerde urenlang te onderhandelen met de gijzelnemers, maar besloot bij zonsopgang het gebouw te bestormen. Twintig gijzelaars, allen buitenlanders, en zes gijzelnemers zouden daarbij zijn omgekomen, meldt het leger van Bangladesh. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn negen Italianen vermoord.

epa05402230 An injured police officer sits in a car after suffering wounds from a crude bomb blasted by suspected criminals at a Spanish resturant in Dhaka, Bangladesh, late 01 July 2016. Two police officials have been killed during the encounter while some gunmen reportedly took several people hostage, including some foreigners, inside a Spanish resturant. The law inforcement officials try to negotiate with the gunmen while the US-based SITE Intelligence Group quoted the Amaq News Agency as saying that fighters of the terrorist organisation 'Islamic State' (IS) carried out the attack. EPA/STRINGER
Gewonde politieagenten in Dhaka. Foto: EPA

De aan Islamitische Staat gelieerde nieuwsorganisatie Amaq heeft via Twitter laten weten dat de gijzeling het werk is van IS. Ze beweren dat 23 gijzelaars zijn omgekomen, maar die berichten kunnen niet worden bevestigd.

De premier van Bangladesh Sheikh Hasina zei zaterdagochtend dat de politie bij de bestorming dertien gijzelaars heeft bevrijd. Een aantal andere gijzelaars wist zelf te ontsnappen via het dak van het restaurant.

Geen Nederlanders
Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er voor zover bekend geen Nederlanders in het restaurant waren. Wel wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden.

In Bangladesh, een islamitisch land, is steeds vaker geweld gericht tegen activisten, atheïsten en religieuze minderheden. De afgelopen tijd nam dat geweld toe, vooral na een recente arrestatiegolf gericht op radicale moslims.