buitenland

Hollande: moord op bejaarde priester ‘uit naam van IS’

26 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De twee gijzelnemers die in het Franse dorpje Saint-Etienne-du-Rouvray een priester van het leven beroofden, beweerden inderdaad dat zij deel uitmaakten van Islamitische Staat. De aanslag is gepleegd uit naam van de terreurbeweging.

Dat zei de Franse president François Hollande tijdens een bezoek aan de plaats vlak bij Rouen, in Normandië.

Vermoorde slachtoffer is 86-jarige priester

Verdere details gaf hij vooralsnog niet. Hollande benadrukte dat Frankrijk de strijd tegen IS ‘met alle middelen’ zal voortzetten. Hij noemde de aanslag in de kerk, waarbij de priester werd vermoord, ‘een schandelijke terreuraanslag’. Al de aanslagen in Frankrijk van de afgelopen tijd (onder meer Nice, Parijs, de brute moord op het politiekoppel) stoppen pas als we IS uitschakelen, zei de Franse president. Hollande is in de regio geboren, om precies te zijn in het nabijgelegen Rouen. De president heeft volgens de krant Le Figaro op weg naar Saint-Étienne-du-Rouvray gebeld met Georges Pontier, aartsbisschop van Marseille en voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gijzeling kerk Normandië: keel van priester (86) doorgesneden. Lees meer>

Het slachtoffer, van wie de keel werd doorgesneden, is volgens Franse media de 86-jarige Jacques Hamel, geboren in 1930 in Darnétal. Sinds 1958 is hij priester. In 2008 vierde hij nog zijn vijftigjarig jubileum. Een tweede gijzelaar is in het ziekenhuis opgenomen, en vecht voor zijn leven.

Vaticaan spreekt van barbaarse daad

De twee terroristen zijn uitgeschakeld door veiligheidstroepen, waarmee groter leed is voorkomen. De aanval gebeurde tijdens de voorbereiding voor een mis in de kerk in de Franse plaats. De terroristen glipten via de achterdeur de kerk binnen. Bij de mis waren de priester, twee nonnen en twee kerkgangers aanwezig. Een non slaagde erin te ontsnappen en de hulpdiensten te waarschuwen.

Het Vaticaan noemde de dood van de bejaarde priester in de kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray een ‘barbaarse daad’. Paus Franciscus is zwaar geschokt door het nieuws, zo liet een woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Rome weten. ‘We zijn vooral geschokt omdat dit vreselijke geweld in een kerk plaatsvond, een plek waar Gods liefde wordt verkondigd,’ aldus Frederico Lombardi. Hij zei dat de paus de pijn en gruwelijkheid van dit absurde geweld ervaart en elke vorm van haat radicaal afwijst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.