‘Het roer moet radicaal om bij Franse veiligheidsdiensten’

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
De Franse veiligheidsdiensten opereren te gespleten - Foto: AFP

De Franse veiligheidsdiensten moeten opnieuw ingericht worden. Het voornaamste probleem van de diensten in het land is de fragmentarisering ervan.

Dat is de conclusie van een onderzoek door een Franse parlementaire commissie in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs. De verschillende onderdelen moeten volgens de commissie dan ook worden gefuseerd tot één centraal orgaan, meldt Le Monde.

Amerika

Ook de Franse veiligheidsdiensten kwamen onder vuur, met name na de aanslagen in Parijs van afgelopen november. Het lukte de diensten niet om de aanslagen te verijdelen. Terroristen slaagden er bijvoorbeeld in een bloedbad aan te richten in de Bataclan-concertzaal en er concertgangers urenlang te gijzelen. Bij de reeks aanslagen in de Franse hoofdstad kwamen in totaal 130 mensen om het leven.

Het rapport spreekt van een ‘apert gebrek aan coördinatie’ tussen verschillende onderdelen van politie en inlichtingen, waardoor er niet effectief wordt gecommuniceerd. De voorzitter van de commissie Georges Fenech wil de diensten omgooien en ziet het meeste heil in een systeem gelijk aan dat van de Amerikanen, het National Counter-Terrorism Centre (NCTC).

Daarnaast is het rapport ook kritisch over de situatie na de aanslag: die zou niet veel verbeterd zijn. Hoewel het dreigingsniveau werd verhoogd, heeft deze verhoging niet veel impact gehad op de manier waarop de veiligheidsdiensten te werk gaan.

Waarschuwingen

In Frankrijk werden tussen de 6.000 en 7.000 extra soldaten op de been gebracht als onderdeel van het verhoogde dreigingsniveau. Die moeten onder meer scholen, synagogen, winkelcentra en andere ‘gevoelige plekken’ bewaken. Het verhoogde dreigingsniveau heeft een beperkte invloed op de daadwerkelijke veiligheid in Frankrijk, aldus het rapport.

Hoge officieren van de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben zich meermaals negatief uitgelaten over het niveau van een aantal Europese veiligheidsdiensten. Zo werd eerder ook uitgehaald naar de diensten in België, die volgens Amerikaanse terreurexperts gewaarschuwd werden voor het gevaar van terreur maar niets met die waarschuwingen deden.

De Belgische terreurverdachte Salah Abdeslam zou bijvoorbeeld vele sporen hebben achtergelaten in aanloop naar de dodelijke gebeurtenissen in november, maar die aanwijzingen werden door de Belgen over het hoofd gezien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.