buitenland

Franse imam boos na ‘Nice’: waarom blijven moslims zo stil?

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Een krachtig statement van de hooggeplaatste imam Hocine Drouiche na de aanslag in Nice. Drouiche weigert nog samen te werken met de organisatie van Franse imams, omdat hij ervan baalt dat zijn collega’s het bestaan van de radicale islam niet willen erkennen. Hij roept op de islam te hervormen.

Hocine Drouiche. Foto: YouTube

In een bericht op Facebook getiteld ‘Het bloedbad in Nice: waar gaan we heen?’ schrijft Drouiche dat de aanslag in de Zuid-Franse stad het zoveelste voorbeeld is van islamitisch terreur, dat niet meer kan worden genegeerd door de religieuze leiders. Volgens de imam doen moskeeën in Frankrijk echter niets om de vrede te bewaren en ‘blijven ze simpelweg herhalen dat extremisme niet bestaat’.

Imams moeten het goede voorbeeld geven
Franse media krijgen de schuld van het beeld dat alle moslims terroristen zijn, vervolgt Drouiche, maar imams moeten eerst naar zichzelf kijken. ‘We kunnen nooit vooruitgang boeken als niet wordt begrepen dat extremisme binnen onze moskeeën leeft.’

Drouiche roept op de islam te hervormen. ‘De islam is onschuldig, maar het is aan dappere mannen om dat te bewijzen. Het onderscheid tussen de islam als religie en het islamisme als ideologie is lastig te zien.’

Een vorm van islam vinden die compatibel is met Europese samenleving
Na de aanslagen in Parijs vorig jaar riep Drouiche al op tot een discussie over een ‘Europese vorm van islam’, die gehoor geeft aan de Franse idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Toen zei hij dat ‘moslims in heel Europa moeten samenkomen om te praten over hoe we het beste met elkaar kunnen samenleven en de maatschappij kunnen redden’.

De aanslag in Nice werd gepleegd door Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een Tunesiër die al een aantal jaar in Frankrijk woonde. Hij lijkt zeer snel te zijn geradicaliseerd, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Volgens buurtbewoners bezocht hij pas sinds april moskeeën. De politie zegt dat Bouhlel zijn daden goed had voorbereid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.